VIDEO China cumpără bunăvoinţa Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin ajutorul oferit statelor UE, Beijingul speră să câştige clemenţă din partea Bruxelles-ului în cazurile anti-dumping . Vicepremierul Li Keqiang se află într-un turneu european în scopul îmbunătăţirii relaţiilor dintre China şi Europa.

După Grecia şi Portugalia, China este pregătită să cumpere obligaţiuni ale Guvernului spaniol în valoare de circa şase miliarde de euro, potrivit unor surse guvernamentale anonime, citate de cotidianul „El Páis". Cifra nu a fost confirmată de vicepremierul Li Keqiang, care şi-a începutul turneul european în Spania. De fapt, vizita i-a iritat pe jurnaliştii spanioli, care nu prea au avut prilejul să dea ochii cu oficialul chinez, întrucât autorităţile spaniole şi cele chineze s-au temut că reprezentanţii mass-media vor pune întrebări referitoare la respectarea drepturilor omului de către regimul de la Beijing, scrie „Financial Times".

Nici viceministrul Comerţului, Gao Hucheng, nu a avansat vreo sumă, mulţumindu-se să precizeze că Beijingul va cumpăra obligaţiuni spaniole la un moment dat. „Şase miliarde de euro ar fi pentru China o picătură într-un ocean. Lipsa de reacţie a pieţelor este un semn al reticenţei investitorilor în a lua în serios informaţia", a comentat Jo Tomkins, analist economic la 4Cast, preluat de Reuters.

Premierul spaniol, José Luis Zapatero, a salutat sprijinul Chinei, apreciind că este un semn de încredere în economia ţării sale şi în programul de austeritate, ce are ca scop reducerea deficitului bugetar. O parte a presei spaniole a comparat achiziţionarea de către Beijing a obligaţiunilor europene cu Planul Marshall, prin care Statele Unite au finanţat redresarea Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. „El Mundo" l-a criticat însă pe Zapatero, care a găsit în oficialii comunişti „cei mai buni aliaţi în aceste momente dificile" şi i-au cerut să urmeze exemplul cancelarului german, Angela Merkel, şi al preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, care „nu au ezitat să-i ceară Chinei să respecte drepturile omului".

Pe de altă parte, experţii grupului de analiză macroeconomică Capital Economics susţin că e puţin probabil ca Beijingul să poată sau să vrea să rezolve criza creditelor din zona euro. „China a cumpărat încă de anul trecut un număr semnificativ de obligaţiuni guvernamentale ale ţărilor periferice şi totuşi nu a reuşit să prevină creşterea bruscă a randamentelor acestor obligaţiuni, ca să nu mai vorbim de problemele structurale din zona euro", se arată într-o analiză a Capital Economics.

Embargo asupra armelor

Şi cum nimic nu este pe gratis, China vrea ceva în schimbul ajutorului oferit europenilor. Astfel, corporaţiile chineze sunt interesate de resursele naturale ale ţărilor emergente, iar expertiza Spaniei în America Latină le-ar fi de mare folos. O miză şi mai mare o reprezintă embargoul asupra armelor impus Chinei de către UE, după evenimentele din Piaţa Tiananmen, din 1989. Recent, Spania şi Franţa au declarat că embargoul este anacronic în contextul avântului economic al Chinei şi au cerut ministrului de Externe al UE, Catherine Ashton, ridicarea sa. Embargoul este văzut de cele două ţări ca „un impediment major" în relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing. Dar o decizie favorabilă nu va fi luată în perioada următoare. „Pur şi simplu, nu poate fi vorba de aşa ceva. După decernarea Premiului Nobel pentru Pace şi reacţia Chinei, din punct de vedere politic este inimaginabilă o astfel de mişcare", a declarat sub acoperirea anonimatului un diplomat european dintr-o fostă ţară comunistă. 

Evitarea sancţiunilor

Întinzând o mână de ajutor ţărilor aflate în dificultate, Beijingul speră să scape şi de sancţiunile Bruxelles-ului în ceea ce priveşte cazurile de anti-dumping, a explicat pentru cotidianul polonez „Dziennik Gazeta Prawna" Yiyi Lu, analist la Chatham House. Comisia Europeană a lansat peste 50 de proceduri împotriva Chinei pentru concurenţă neloială. Mai mult, Bruxelles-ul nu doreşte să acorde Chinei statutul de economie de piaţă şi să relaxeze condiţiile pentru transferul de tehnologii de ultimă oră. Prefaţând vizita la Berlin, vicepremierul Li Keqiang a transmis un mesaj publicat de „Süddeutsche Zeitung", în care a pledat pentru un acces mai facil al companiilor chineze pe piaţa germană. 

"Sprijinul Chinei pentru măsurile de stabilizare financiară luate de UE şi ajutorul dat unor ţări afectate de criză au ca scop redresarea şi creşterea economică constantă."
Li Keqiang vicepremierul chinez

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite