Recomandări pentru deschiderea micilor magazine din mall-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei recomandă firmelor care au spaţii închiriate în centrele comerciale să-şi negocieze independent condiţiile contractuale cu proprietarii/administratorii centrelor.

Coordonarea comportamentului pe piaţă sau a preţurilor poate fi sancţionată din perspectiva regulilor de concurenţă naţionale şi europene.

Cu toate acestea, firmele mici care au fost afectate de criza generată de pandemia de coronavirus pot apela la un mediator, la asociaţie sau la un alt terţ pentru a le reprezenta interesele în relaţia cu proprietarii/administratorii centrelor comerciale, dar trebuie să respecte regulile de concurenţă.

”Companiile mici care au fost închise şi care au înregistrat pierderi în această perioadă, pot fi reprezentate de un intermediar, astfel încât concurenţii să nu facă schimb de informaţii sensibile, cum sunt preţurile, politica comercială etc. În acelaşi timp, recomandăm firmelor să ne consulte cu privire la compatibilitatea iniţiativelor lor cu legislaţia în domeniul concurenţei” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Consiliului Concurenţei face aceste precizări în contextul în care mai multe companii au anunţat că nu îşi vor redeschide magazinele din centrele comerciale care au continuat să solicite plata integrală a chiriei pentru ultimele luni, în condiţiile în care activitatea retailerilor a fost oprită.

Companiile pot contacta Autoritatea de Concurenţă la adresa presedinte@consiliulconcurenţei.ro.

Mai multe magazine din mall-uri, afiliate Organizaţiei Patronale a Retailerilor din România (RORETAIL) au anunţat vineri că refuză să deschidă magazinele luni şi marţi, deşi acest lucru este permis o dată cu măsurile de relaxare.

"Organizaţia Patronală a Retailerilor din România - RORETAIL anunţă că membrii săi nu îşi vor relua activitatea în centrele comerciale incorecte. Membrii RORETAIL nu îşi vor redeschide, la începutul săptămânii viitoare, magazinele în acele centre comerciale care au continuat să solicite plata chiriei pentru ultimele luni, în condiţiile în care, prin acte normative, activitatea retailerilor a fost oprită.

Autorităţile au luat decizia de a opri activitatea de comercializare cu amănuntul a bunurilor şi serviciilor nealimentare în centrele comerciale, dar nu au intervenit şi cu clarificări privind derularea în această perioadă a relaţiilor dintre comercianţi şi proprietarii de centre comerciale. În aceste condiţii, deşi au existat exemple de comportament corect de afaceri din partea deţinătorilor de centre comerciale, mulţi alţii au adoptat o atitudine incorectă şi imorală, solicitând în continuare plata chiriei şi demarând procedurile de executare silită a chiriaşilor", se precizează într comunicatul RORETAIL.

Potrivit secretarului general al organizaţiei, Cosmin Savu Cristescu, membrii RORETAIL solicită chirie zero pentru perioada în care nu au fost lăsaţi să utilizeze aceste spaţii şi adaptarea contractelor la trafic şi vânzări, după deschiderea magazinelor.

"Nu doar toţi proprietarii de mall-uri, dar şi autorităţile române trebuie să înţeleagă responsabilitatea ce le revine în a nu împinge în colaps industria de retail non-alimentar. Cerem corectitudine şi solidaritate. Cerem normalitate: zero chirie pentru perioada în care nu am fost lăsaţi să utilizăm aceste spaţii. Ne gândim la angajaţii noştri cărora vrem să le păstrăm parcursul profesional. Ne gândim la clienţii noştri care îşi doresc produsele noastre şi merită diversitate de oferte. Ne gândim la antreprenorii români - furnizori, producători, comercianţi - care merită o cotă de piaţă în propria ţară", a declarat Cosmin Savu Cristescu.

Organizaţia Patronală a Retailerilor din România este o asociaţie înfiinţată în anul 2014, care grupează peste 800 de magazine din România (branduri naţionale şi internaţionale) şi însumează peste 10.000 de angajaţi. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite