În ce investeşte Qatarul miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul suveran de invesţii din Qatar are active în valoare de 85 de miliarde de dolari şi nu se fereşte să se implice în afaceri din întreaga lume. Anul acesta fondul intenţionează să mai cheltuiască 30 de miliarde de dolarii în domenii precum imobiliar, retail, sport sau cultură, potrivit "Business Insider".

Anunţul că statul Qatar va găzdui Cupa Mondială din 2022 a luat prin surprinderi mulţi oameni din comunitatea internaţională. Pentru mulţi Qatarul şi capitala sa, Doha, tot reprezintă o zonă de deşert înapoiată din punct de vedere economic, care nu poate ţine pasul cu creşterea impresionantă din centre precum Rio de Janeiro sau Shanghai.

În ciuda gurilor rele, oraşul Doha a ajuns la nivelul acestor metropole, în unele sectoare chiar le-a depăşit. Astăzi, Qatarul are cel mai mare venit pe cap de locuitor din lume, potrivit de CIA (Central Intelligence Agency).

Qatarul are cele mai mari rezerve de gaz naturale şi este cel mai mare exportator de gaz-lichid din lume, potrivit New York Review of Books. Rezultatul acestor acţiunie este faptul că astăzi, o zecime din populaţia Qatar, adică 29.000 persoane, sunt milionari.

Acest stat nu trebuie subevaluat deoarece fondul suverna al ţării, Qatar Investment Authority (QIA), este cel mai mare al 12-lea fond în lume, cu 85 de miliarde dolari în active.

Prin corporaţii şi filiale, Qatar a înglobat miliarde de dolari în domenii precum imobiliar, retail, sport şi cultură.

În acest an, QIA intenţionează să cheltuiască 30 miliarde dolari, potrivit Bloomberg.

Familia regală din Qatar deţine un imperiu media

Emirul, Khalifa al Thani, avea o avere de două miliarde de dolari şi în 1996 el a ajutat la găsirea televiziunii arabe Al Jazeera cu un grant de 140 de milioane de dolari.

Astăzi, televiziunea aparţine companiei Qatar Media Corporation, care a investit mai mult de 1 miliard de dolari în canal. Al Jazeera are peste 200 de milioane de telespectatori în întreaga lume.

QIA a investit puternic în bănci

Autoritate de Investiţii din Qatar este cel mai mare acţionar al companiei Barclays. În 2009, Qatar Holding, o filială a QIA, a vândut 35 de milioane de acţiuni unei bănci britanice, reducându-şi participaţia cu 5,8% de la puţin peste 6%.

Recent, Qatar a semnat un joint-venture cu Barclays pentru a investii 250 de milioane de dolari în fondul de resurse naturale al băncii. Acum acest parteneriat încă mai există.

Qatar a investit masiv şi în Credit Suisse, inclusiv în sediul central al băncii. QIA are în prezent o participatie de 6,17 % la Credit Suisse.

Investiţii în hoteluri

Qatar a cumpărat magazinele Harrods,pe care le va transforma într-un lanţ hotelier de renume.

În 2010, compania Qatar Holding a cumpărat cu 2,35 miliarde de dolari retailerul englez Harrods. Urmând ca de anul viitor sub acest brand să fie deschise hoteluri.

De asemenea Qatar mai investeşte şi într-o serie de hoteluri din Europa.

Investiţii în construcţii

Fondul suveran de investiţii din Qatar a fost interesat şi de Londra. Aşadar, în ultimii ani Qatar a investit până la 16 miliarde de dolari în infrastructura, real estate şi instituţii financiare din Marea Britanie. De asemenea Qatar a fost interesat şi de construcţia celor mai înalte clădiri din Europa, unde are o particpaţie importantă.

Qatar, în lumea modei

Se zvoneşte că fondul suveran din Qatar şi familia regală poartă negocieri pentru a cumpăra casa de modă Valentino, pentru 854 milioane de dolari.

Qatar a urmărit branduri de lux celebre din Europa. În 2012, statul Qatar deţine 1% din linia de lux Louis Vuitton Moet şi Hennessy (LVMH), particpaţie care a fost cumpărată cu 861 de milioane de dolari în martie.

În 2009, QIA a ajuns şi în zona auto de lux. Qatar a obţinut în 2009 circa 10% din acţiunile Porsche.

QIA, în sport

De ani de zile QIA a făcut cercetări în achiziţionarea unui club sportiv, urmârinând în mod special o echipă de top din Europa.

În timp ce ofertele lor de a cumpărar Manchester United şi Everton FC au eşuat, QIA a achiziţionat recent de la Paris Saint-Germain echipa de fotbal, unde s-au investit foarte mulți bani. Ei au făcut o ofertă nereuşită pentru a-l atrage pe brazilian Thiago Silva, de la AC Milan, pentru 58 milioane dolari. Dar au avut succes în a-l aduce pe argentinianul Javier Pastore, pentru 54 milioane de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite