România a vândut pe pieţele externe obligaţiuni în valoare de două miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a atras miercuri, de pe pieţele internaţionale, două miliarde de euro prin vânzarea de obligaţiuni cu maturitatea pe 10, respectiv 20 de ani. Aceasta a fost prima ieşire pe pieţele externe a Ministerului Finanţelor Publice după un an.

Obligaţiunile cu scadenţă de 20 de ani reprezintă cea mai lungă maturitate pentru titluri în euro vândute de statul român până în prezent.

Randamente rezonabile

Randamentul pentru obligaţiunile pe 20 de ani a fost stabilit la 245 de puncte de bază (2,45 puncte procentuale) peste rata mid swap, iar pentru cele pe 10 ani la 190 puncte de bază (1,9 puncte procentuale) peste mid swap, a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei.

Rata mid swap se situează la 0,96%-0,97%.

Ministerul Finanţelor Publice a vândut obligaţiuni pe 10 ani în valoare de 1,25 miliarde de euro şi titluri pe 20 de ani în valoare de 750 milioane euro, ambele fiind emisiuni noi.

La ce ar putea fi folosiţi banii

"Cred că vor folosi fondurile obţinute azi pentru a prefinanţa 2016 şi nu cred că România va mai reveni în piaţă în acest an", a declarat Martin Marinov, manager la Raiffeisen Kapitalanlage pentru plasamente de un miliard de dolari în datorie emisă de ţări emergente.

Citigroup, HSBC Bank, Raiffeisen Bank International şi UniCredit au fost aranjorii emisiunilor de obligaţiuni.
Anterior anunţului privind închiderea tranzacţiei, ofertele primite din partea băncilor au urcat la peste 5,5 miliarde de euro, cumulat pentru ambele emisiuni de obligaţiuni, potrivit Reuters.

Randamentele la scadenţa 2024, în uşoară creştere

În piaţa secundară, randamentul eurobondurilor României scadente în 2024 se aflau în creştere cu 7 puncte de bază (0,07 puncte procentuale), la 2,67%, în jurul orei 16.00 (ora României), maximul începând cu 30 septembrie, dar sub recordul de 3,03% înregistrat pe 8 iunie, arată calculele Bloomberg.

România are rating ""Baa3" din partea Moody's, respectiv "BBB-" din partea ageníilor de evaluare financiară Standard & Poor's şi Fitch, calificativele fiind pe ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor.

Rata plătită peste mid swap reprezintă prima de risc cerută de investitori. Astfel, în septembrie, Polonia s-a împrumutat semnificativ mai ieftin ca România, la un randament de 48 puncte de bază peste mid swap.

Acum un an am luat 1,5 miliarde de euro

Ministerul Finanţelor s-a împrumutat cel mai recent de pe pieţele externe cu exact un an în urmă, pe 21 octombrie 2014.

România a atras atunci 1,5 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale, prin vânzarea de obligaţiuni denominate în euro scadente peste 10 ani, la un randament de 2,973% pe an, un nou minim istoric.

La deschiderea licitaţiei, Ministerul Finanţelor a anunţat un randament indicativ uşor peste 3%, respectiv mid swap rate la 10 ani (1,12%) plus 200 de puncte de bază. Ordinele de cumpărare au depăşit 4 miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite