Despre Blogurile Adevarul.ro

Blogurile adevarul.ro reprezintă o platformă online care conține text bloguri profesionale, analize și comentarii argumentate semnate de autori care provin din diverse domenii: de la scriitori și artiști la specialiști în politică externă sau drepturile omului. Prin textele publicate pe Blogurile adevarul.ro, ne propunem să aducem un plus de valoare dezbaterilor din mediul online românesc.

Nu de puţine ori, vocile curajoase stârnesc controverse, sunt blamate sau elogiate. Platforma de bloguri adevarul.ro şi-a asumat misiunea riscantă de a încuraja dialogul deschis între comunităţi, indiferent de divergenţele dintre acestea. Diversitatea este unul dintre principiile fondatoare ale platformei, de aceea promovăm oameni cu opinii diametral opuse în aceeași măsură, astfel încât voi, cititorii, să aveți conturată, cât mai exact, tema respectivă. Abordările, ideile și principiile cu care vă identificați depind exclusiv de voi.Dincolo de personalităţile din viaţa publică din România, noi credem că cei mai interesanţi bloggeri sunt cei pe care încă nu-i cunoşti. Credem în puterea pe care o au mesajele de pe bloguri şi ştim că lumea ar fi mai frumoasă dacă oamenii s-ar confrunta cu condeiul în mână. Vă încurajăm să citiți textele bloggerilor adevarul.ro, să le urmăriți prestațiile în emisiunile Adevărul Live și să folosiți argumentul ca unică „armă“ de dezbatere cu aceștia.

Comentariile sunt moderate de departamentul Community Desk al redacției „Adevărul“, iar bloggerii nu au posibilitatea de a șterge comentarii.

În schimb, bloggerii adevarul.ro au libertatea de a-şi publica singuri textele pe adevarul.ro, astfel că intervenţia editorilor asupra acestor articole este una care să se încadreze în termenii şi condiţiile stabilite de comun acord prin ghidul de bune practici. Cu toate că „Adevărul” încurajează dialogul, opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia ziarului. 

Conținutul articolelor de pe platforma de Bloguri adevarul.ro este protejat de către dispoziţiile legale incidente. Bloggerii adevarul.ro, dar și „Adevărul“ dețin drepturile de autor pentru articolele scrise pe această platformă.

Sunt interzise copierea integrală, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului text blogurilor de pe adevarul.ro pe alte site-uri. Preluarea de informaţii de către publicaţii sau, după caz, site-uri web poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi de către Clubul Român de Presă: „Preluarea fără cost a unor materiale de presă se poate realiza doar în limita a 500 de semne, dar fără a depăşi jumătate din articolul sau ştirea în cauză (...)“.

Citarea unor scurte extrase din articolele postate pe Blogurile adevarul.ro se face astfel:

- în primul paragraf al articolului se va preciza atât numele bloggerului, cât și faptul că textul provine de pe platforma de bloguri adevarul.ro; ex: scrie Ion Popescu pe blogurile adevarul.ro;

- la sfârșitul articolului, se va preciza într-un mod vizibil sursa: blogurile adevarul.ro și persoana care semnează articolul, cu link catre articolul integral de pe adevarul.ro; ex: Textul integral, semnat de Ion Popescu, pe blogurile adevarul.ro.

Citește-l pe Blogurile adevarul.ro pe cel pe care îl respecți, pe cel care te intrigă, pe cei cu care ești în dezacord sau în asentiment, pe autorii și autoarele care îți deschid o nouă perspectivă.

Ghid de bune practici pentru bloggerii adevarul.ro

Blogurile adevarul.ro reprezintă o platformă integrată pe siteul ziarului Adevărul, prin urmare fiecare blogger care publică aici își asumă răspunderea pentru cele scrise.

Platforma de bloguri adevarul.ro garantează libertatea ideilor şi a comunicării lor atât timp cât acestea respectă bunele practici, termenii şi condiţiile publicate pe site. În caz contrar, redacţia îşi asumă dreptul de a scoate de pe site textele care se dezic de aceste bune practici şi care au potenţialul de a încălca legea şi/sau drepturile omului.

Platforma de bloguri are, în primul rând, misiunea publică de a susţine şi de a promova texte relevante, analitice şi argumentate, fără sa atace libertatea, drepturile şi demnitatea altor persoane, indiferent de orientarile lor de orice tip. Cu peste 350 de bloggeri, platforma de pe adevarul.ro continuă să caute oameni de valoare din toate domeniile.

Noi credem în puterea pe care o au textele de pe bloguri şi ştim că lumea ar fi mai frumoasă dacă oamenii s-ar confrunta cu condeiul în mână.

Blogurile sunt instrumente extrem de eficiente în expunerea unei opinii (dar nu sunt tribune pentru propagandă!), organizarea unor comunități, generarea de reacții dincolo de mediul online, dar și pentru indexarea de către motoarele de căutare. Conținutul blogurilor se bucură de cele mai multe ori de mai multe accesări decât un website obișnuit.

Deși bloggerii nu sunt jurnaliști, deci nu trebuie să urmeze același cod deontologic, trebuie să fie conștienți că țin un discurs public, prin urmare au anumite obligații etice față de cititorii lor, față de oamenii despre care scriu și față de societate în general. În cele din urmă, este decizia fiecărui individ să-și urmeze propriile bune practici.

Integritatea este piatra de temelie a credibilității. Bloggerii care adoptă acest cod de principii și practici nu doar că respectă norme etice, dar le oferă cititorilor certitudinea că pot fi de încredere.

Bloggerii „Adevărul” au libertatea de a-şi publica singuri textele pe site-ul adevarul.ro, astfel că intervenţia editorilor asupra acestor articole este una care să se încadreze în termenii şi condiţiile stabilite de comun acord şi care să respecte Articolul 30 din Constituţia României. Cu toate că „Adevărul” încurajează dialogul, opiniile exprimate pe platforma de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă întotdeauna poziţia ziarului.

În acest sens, bloggerii se obligă să respecte legislația în vigoare și „Ghidul de bune practici în blogging“, redactat de „Adevărul“.

În baza Legii nr.107/2006, se interzice promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe.

Negarea în public a Holocaustului ori a efectelor acestuia constituie o infracţiune.

Conform Articolului 30 din Constituția României sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război sau orice formă de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri. Răspunderea civilă pentru informația sau pentru creația adusă la cunoștință publică revine autorului.

Bloggerii trebuie să fie cinstiți și corecți 

  • bloggerii trebuie să fie mereu onești și corecți în relatarea informațiilor și interpretarea lor;
  • să nu plagieze; 
  • să identifice întotdeauna sursa atunci când este cazul, să facă referire la ea și să ofere un hyperlink pentru mai multe informații pentru cititor. Orice postare și orice preluare trebuie creditate pentru a se păstra o relație benefică cu toți redactorii cu care intră sau nu în contact;
  • relevanța conținutului este foarte importantă, de la text și imagini la video și link-uri;
  • chiar și comentariile (diferite față de informațiile factuale), precum și textele de susținere trebuie să fie exacte, fără să denatureze faptele sau/și contextul; 
  • să divulge eventuale conflicte de interese, afilieri sau agende personale (să nu facă reclamă mascată);
  • să refuze tratamente speciale din partea clienților de publicitate și să reziste presiunii de a influența conținutul în favoarea lor. Atunci când se fac excepții, ele trebuie dezvăluite și cititorilor. 

Bloggerii trebuie să fie responsabili

  • să își asume absolut tot ce scriu, chiar cu riscul de a fi mai puțin interesanți pentru o anumită audiență;
  • să nu folosească un limbaj licențios, injurios, jignitor sau calomniator și să nu aibă o atitudine antisemită, xenofobă, rasistă sau care să afecteze drepturile omului;
  • să nu afecteze imaginea unei persoane dacă nu există argumente și dovezi pentru ceea ce scriu;
  • să nu instige la violență și să nu folosească blogul pe post de unealtă de propagandă;
  • să își recunoască greșelile și să le corecteze, să revină cu modificări în text dacă este cazul;
  • bloggerii ajung să fie lideri de opinie, să aibă credibilitate în rândul oamenilor, iar aceștia să se raporteze la ei. 

Bloggerii pot aduce schimbări prin puterea exemplului!

Bloggerii trebuie să aibă discuții constructive

  • să invite publicul la dialog atât despre conținutul blogului, cât și despre comportamentul blogger-ului;
  • să fie politicoși cu cei care comentează la articolele sale;
  • să fie pregătiți, din momentul în care decid să își expună ideile, ca unii să-i contrazică, să îi invidieze, să îi copieze etc
  • să creeze o discuție constructivă cu publicul lor, ceea ce aduce mai multe avantaje decât o ceartă. Blogul maximizează atât avantajele dialogului constructiv, cât și dezavantajele atacurilor reciproce.

Nu de puţine ori, vocile curajoase stârnesc controverse, sunt blamate sau elogiate. Platforma de bloguri adevarul.ro şi-a asumat misiunea riscantă de a încuraja dialogul deschis între comunităţi, indiferent de divergenţele istorice dintre acestea.

Bloggerii trebuie să fie transparenți 

Este vital ca bloggerii să își verifice sursele, mai ales în condițiile în care ar avea potențialul de a răni sau a afecta un individ sau o organizație.

Sugestiile noastre

Este important ca bloggerii să folosească diacritice în textele postate sau trimise pe e-mail pentru:

  • a utiliza corect și a respecta limba română și în mediul online;
  • a nu crea confuzii de cuvinte;
  • a fi în concordanță cu celelalte articole și texte de pe site-ul adevarul.ro. 
  • Întotdeauna să își argumenteze opiniile, chiar dacă sunt împotriva „curentului”
  •  Este indicat să urmărească evenimentele din domeniul lor și, dacă este cazul, să facă trimiteri prin link-uri inserate în textele lor la articolele de pe website sau la surse exterioare.
  • Să își promoveze textele de pe adevarul.ro și în alte medii sau pe rețelele sociale pe care sunt prezenți

Regulile platformei de bloguri

Opiniile şi alte afirmaţii scrise exprimate de către bloggerii de pe „Adevărul“ sau de pe site-urile partenere sau citate sunt responsabilitatea acestora, nu reprezintă opinii ale „Adevărul“.

Conţinutul creat de terţi reprezintă responsabilitatea lor, iar acurateţea şi corectitudinea mesajelor nu este garantată de către „Adevărul“. Terţii pot reprezenta cumpărătorii de publicitate pe site-ul nostru sau site-urile partenere sau agregate prin link de către „Adevărul“.

Bloggerii vor respecta „Ghidul de bune practici pe bloguri“ redactat de „Adevărul“.

Mai multe găsiți în rubrica „Termeni și condiții” de pe site-ul adevarul.ro.

Contact

Editor coordonator Bloguri: mihai.epure@adevarul.ro

Pentru propuneri de bloggeri: blogs@adevarul.ro