PSD ticluieste, pe tacute, file noi la statut
0Maine, Biroul Executiv Central al PSD va decide in privinta formei finale a propunerii de modificare a statutului partidului. Reuniunea se anunta una tensionata. In ultimele doua zile, au avut loc mai
Maine, Biroul Executiv Central al PSD va decide in privinta formei finale a propunerii de modificare a statutului partidului. Reuniunea se anunta una tensionata. In ultimele doua zile, au avut loc mai multe discutii in contradictoriu privind felul in care ar trebui sa arate viitoarea structura de conducere a partidului. Cele mai sensibile articole sunt cele privind infiintarea functiei de presedinte executiv si votarea acesteia in congres, stabilirea unui prag de vechime pentru a accede la functii in conducerea partidului si limitarea numarului de mandate pentru presedintia acestuia.
Functia de presedinte executiv, inca in aer
Subiectul referitor la infiintarea functiei de presedinte executiv este, de departe, cel mai urmarit de catre cele doua tabere beligerante, ai caror exponenti sunt Ion Iliescu si Adrian Nastase. Ceea ce parea a fi o intelegere la inceputul anului, respectiv ideea tandemului, a devenit motiv de discordie intre pesedisti. Ion Iliescu s-a codit doua luni pana si-a anuntat candidatura la presedintia partidului, in sedinta organizatiei Bucuresti, "la cererea maselor". Pentru acelasi post, la care Adrian Nastase a declarat ca nu se mai inscrie din loialitate fata de Ion Iliescu, s-au facut publice alte intentii de candidaturi. Mircea Geoana a spus, la suparare, ca s-ar putea sa candideze. Mihai Tanasescu, aflat intr-un conflict deschis cu Ion Iliescu, a declarat si el acelasi lucru. Pe masura ce functia lui Iliescu a devenit tot mai sigura, aceea a lui Adrian Nastase, respectiv cea de presedinte executiv, a ajuns aproape eterica. Dinspre tabara iliesciana au fost mai multe sugestii ca, la congres, acest post sa nu se infiinteze si chiar Ion Iliescu a declarat, recent, intr-un interviu, ca este o functie incerta in acest moment. In aceste conditii, Adrian Nastase si-a anuntat si el colegii ca se gandeste sa candideze la presedintia PSD daca functia de presedinte executiv nu se va regasi in statut. Istoricul acestei functii o plaseaza, in acest moment, la limita statutara, cu toate ca fotoliul respectiv e ocupat, de doi ani de zile, de Octav Cozmanca. Exista un acord al Consiliului National pentru infiintarea functiei de presedinte executiv, dar, spre regretul lui Cozmanca, la congresul extraordinar din vara, aceasta hotarare nu a fost inclusa pe ordinea de zi, pentru a primi aprobarea legala. In conditiile in care Adrian Nastase se gandeste, totusi, la presedintia PSD, atunci este foarte probabil ca nici unul dintre cei care si-au anuntat intentiile de marire sa nu se mai inscrie in cursa.
Patru ani vechime pentru a ajunge in conducere
Vechimea in partid incinge spiritele foarte mult in esaloanele inferioare ale conducerii si ascute lupta dintre tabara conservatorilor si cea a nou sositilor in partid. Ion Iliescu a fost primul care a criticat sistemul obtinerii de functii in partid fara un stagiu de vechime, apreciind ca aceasta practica politica din timpul guvernarii Nastase a adus mari prejudicii PSD. El i-a numit "strainasi" pe cei inregimentati in ultimii patru ani si ajunsi imediat pe cate un fotoliu de decizie politica. Initial, Ion Iliescu a militat pentru o vechime de zece ani pentru cei care doresc sa candideze la functia de presedinte al PSD, opt ani pentru presedinte executiv si sase pentru secretar general. Aceste variante au atras valuri de nemultumire. In Delegatia Permanenta de ieri, s-au prezentat doua variante indulcite, care merg la o vechime maxima de trei sau patru ani pentru functia de presedinte. Organizatia de tineret a PSD este insa in dezacord si cu aceste praguri. Intr-o scrisoare deschisa, adresata lui Adrian Nastase, Octav Cozmanca si comisiei pentru statut, Victor Ponta cerea o vechime de un an pentru a candida la functiile de conducere din esalonul superior sau, daca nu, injumatatirea termenelor generale pentru tinerii pana in 35 de ani.
Mandatul presedintelui, limitat sau pe viata
O noua controversa se prefigureaza in legatura cu limitarea mandatelor pentru functiile de conducere din PSD si, in mod special, pentru presedintia partidului. In conditiile in care noul statut ar putea prevedea alegeri interne la doi ani de zile, se propun si trei variante pentru durata mandatului presedintelui partidului. Prima vorbeste de doua mandate consecutive, a doua de trei mandate consecutive, in timp ce o a treia permite oricate mandate, ceea ce, practic, inseamna ca partidul poate sa-si aleaga un presedinte pe viata.