Acord pentru votul uninominal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL, PSD şi PD vor susţine proiectul Pro Democraţia depus deja în parlament În urma discuţiilor purtate de reprezentanţi ai celor trei partide, s-a ajuns la o înţelegere de principiu

PNL, PSD şi PD vor susţine proiectul Pro Democraţia depus deja în parlament

În urma discuţiilor purtate de reprezentanţi ai celor trei partide, s-a ajuns la o înţelegere de principiu pentru adoptarea proiectului iniţiat de Pro Democraţia. Dar între PNL şi PSD au apărut deja neînţelegeri pe tema organizării euroalegerilor în sistem uninominal.

Liderii PSD, PNL şi PD au ajuns la un acord cu reprezentanţii Asociaţiei Pro Democraţia (APD) privind elaborarea şi depunerea în parlament, la începutul lunii iunie, a unui singur proiect de lege pentru sistemul de vot uninominal.

Părţile implicate au avut marţi seara o ultimă rundă de negocieri pe acest subiect, pornind de la discuţiile purtate în urmă cu aproximativ două luni. "De această dată, toţi reprezentanţii partidelor politice prezente la negocieri au acceptat propunerea formulată de APD. Ultimele detalii tehnice urmează să fie discutate pe parcursul săptămânii viitoare, iar proiectul de lege va fi depus în parlament cel târziu la începutul lunii iunie, urmând a fi asumat politic de liderii celor trei partide", a precizat Pro Democraţia, într-un comunicat.

18 variante de uninominal

În parlament sunt înregistrate, în prezent, nu mai puţin de 18 proiecte de lege privind introducerea votului uninominal, cele mai importante fiind cele ale PNL şi PSD. Singurele formaţiuni care au declarat că nu susţin acest sistem electoral sunt UDMR şi PRM. Preşedintele suspendat Traian Băsescu a anunţat că una dintre priorităţile sale, la întoarcerea la Cotroceni, constă în iniţierea unui referendum pentru votul uninominal, în cazul în care, în decurs de o lună, Legislativul nu se va mobiliza pentru adoptarea Codului Electoral.

Guvernul nu îşi asumă răspunderea

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, ieri, că legea privind introducerea votului uninominal trebuie să facă obiectul dezbaterilor parlamentare. "Insist de mult timp la preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului pentru a demara discuţiile în comisii pentru votul uninominal. Fiind o lege electorală, nu se poate merge pe sistemul asumării guvernului, pentru că necesită o dezbatere în parlament şi implicarea tuturor partidelor", a spus Tăriceanu.

Principalele prevederi ale proiectului APD

- Alegerile parlamentare se realizează pe baza unui sistem proporţional prin compensare, având la bază scrutinul într-un singur tur în circumscripţii uninominale.

- Jumătate din mandate sunt câştigate în mod direct, la nivelul circumscripţiilor uninominale respective, de cei care obţin cel mai mare număr de voturi. Celelalte mandate ar urma să fie repartizate la nivelul circumscripţiei electorale, în favoarea candidaţilor care pierd alegerile în circumscripţiile în care candidează.

Liberalii şi pesediştii se ceartă pe textul legii

Liberalii şi social-democraţii au intrat deja în conflict, după ce PSD a propus ca votul uninominal să fie introdus încă de la alegerile europarlamentare din această toamnă, iar PNL a respins o astfel de variantă. Secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, a declarat ieri, după o întâlnire a conducerii cu unii dintre vicepreşedinţii partidului, că formaţiunea sa va negocia cu celelalte partide organizarea scrutinului din toamnă în acest sistem, pe circumscripţii la nivel judeţean sau la nivel regional.

Preşedintele comisiei pentru elaborarea Codului Electoral, ministrul liberal Mihai Voicu, a precizat, însă, că intenţia PSD este imposibil de pus în practică. "Pentru PE există reglementări europene care nu permit votul uninominal pentru alegerea reprezentanţilor oricărei ţări membre. Singurele tipuri de scrutin permise sunt: scrutinul cu listă blocată şi scrutinul preferenţial de listă", a afirmat Voicu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite