Campanie pentru aducerea în ţară a arhivelor Europa Liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campanie de strângere de fonduri / Europa Liberă
Campanie de strângere de fonduri / Europa Liberă

Campania pentru copierea, digitalizarea şi arhivarea emisiunilor Europei Libere aflate la Washigton îi invită pe ascultătorii din vremea comunismului să ajute la strângerea sumei de sumei de 300.000 euro necesare. Campania a fost lansată oficial, astăzi, la sediul Radio România.

"Europa Liberă, AICI!" este un proiect iniţiat de Liviu Tofan, fost director adjunct la Europa Liberă, şi actual director al Institutului Român de Istorie Recentă, care îşi propune strângerea sumei de la foştii ascultători ai postului de radio. Aceştia sunt inivitaţi să trimită un sms la 8820 (număr disponibil, până pe 31 ianuarie 2010 în reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote), în valoare de 2 euro.

Miza campaniei este găsirea a 100.000 de români  (nume dat şi site-ul-ului 100000romani.ro) care au ascultat postul şi care acum vor să contribuie la aducerea în ţară a arhivei. "Desigur, acest număr este o provocare. Vrem să stârnim milioanele de români care au ascultat postul" a spus Tofan. Acesta a precizat că arhiva Europei Libere va fi depusă într-un centru de cercetare şi documentare dedicat acestui post.

Au fost 60 de ani în care Europa Liberă a trăit prin puterea microfonului. Campania se adresează tuturor celor "care sunt conştienţi că un viitor mai bun este posibil doar prin cunoaşterea trecutului".

România, singura ţară din Europa Centrală şi de Est care nu şi-a recuperat arhivele

Am iniţiat acest proiect din respect pentru toţi cei care au scris istorie în spatele microfonului, dar şi pentru că Europa Liberă este o parte din viaţa tuturor românilor. Suma totală pe care trebuie să o strângem pentru a aduce arhiva emisiunilor Europei Libere acasă, acolo unde îi este locul, este de câteva sute de mii de euro. Nu este un demers uşor, însă credem cu tărie că istoria nu are preţ! Suntem singura ţară din Europa Centrală şi de Est, în afară de Bulgaria, care nu şi-a recuperat aceste arhive”, a declarat Liviu Tofan, Director al Institutului Român de Istorie Recentă.

Campania a fost gândită pentru două categorii de public: pe de o parte, cei care au trăit sub dictatură şi cunosc îndeaproape rolul pe care Radio Europa Liberă l-a jucat în perioada comunistă, pe de altă parte, tinerilor, care nu trăit acea experienţă, dar care au dreptul şi vor să îşi cunoască istoria recentă. Mesajul în jurul căruia a fost gândit întreg proiectul este un îndemn adresat românilor de a-şi aduce istoria acasă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite