Octombrie, luna haiducilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octombrie,  luna haiducilor
Octombrie, luna haiducilor

Seria „Florin Piersic – Haiducii“ este disponibilă în această lună împreună cu ziarul „Adevărul“ şi revista „Adevărul magazin de duminică“, la preţul special de 19,99 lei.

Începând de astăzi până la sfârşitul lunii octombrie cititorii au şansa de a achiziţiona întreg pachetul „Florin Piersic–Haiducii”. Acesta include patru filme: „Pintea”, apărut în 1976, „Haiducii lui  Şaptecai”-1970 „Zestrea domniţei Ralu” - 1972 şi „Săptămâna nebunilor” – 1971, dar şi un box special cadou, pentru a vă putea organiza în ordine DVD-urile.

Iar toate acestea sunt disponibile la un preţ de doar 19,99 de lei, împreună cu cu ziarul „Adevărul” şi revista „Adevărul magazin de duminică”.

În prima producţie din serie, Grigore Pintea, interpretat de Florin Piersic, fost ofiţer în armata habsburgică, se întoarce în satul natal din Maramureş.

Moartea părinţilor şi imaginea sătenilor schingiuiţi de oamenii domnitorului îl determină să renunţe la tot ce are şi să îmbrace hainele de haiduc, folosindu-şi cunoştinţele de tactică şi strategie militară.

Dragostea lui pentru Iza, interpretată de Maria Ploae, o frumoasă maramureşeancă, îi înnobilează sufletul şi întregeşte portretul eroului, cunoscut drept „Pintea Viteazul”.

Luptă pentru avere şi mândrie

Cea de-a doua peliculă din această serie „Haiducii lui Şaptecai”, e considerată unul dintre cele mai frumoase filme de aventură din cinematografia românească. Amza, eroul primelor părţi şi căpetenia haiducilor moare, iar locul său în bandă este luat de Anghel „Şaptecai” (Florin Piersic).

Cu trăsături asemănătoare cu cele ale predecesorului său, printre care un puternic spirit al dreptăţii, ura faţă de cei care jefuiesc poporul, isteţ şi viclean, dar şi un bun lider, Şaptecai se strecoară foarte repede în sufletele haiducilor, fiind la fel de iubit ca Amza.

Odată ajuns căpetenie, el o cunoaşte pe Anita, văduva lui Amza, de care se îndrăgosteşte nebuneşte şi care, la rândul ei, îi împărtăşeşte sentimentele.

Faţă de producţiile precedente, „Haiducii lui Şaptecai” are o notă de tragism în plus, dată de personajul negativ al filmului, Mamoulos, care se dovedeşte a fi chiar tatăl lui Anghel.

Între cei doi se dă o luptă aprigă atât din punct de vedere fizic, cât şi una interioară. Cei doi au mai multe ocazii să se omoare între ei, însă niciunul dintre ei nu o poate face. Mamoulos este mâna dreaptă a Domnitorului şi se vede obligat să ducă la bun sfârşit toate poruncile sale, care sunt strict legate de sărăcirea poporului.  

„Zestrea domniţei Ralu” reprezintă partea a doua a tripticului dedicat haiducului Şaptecai şi episodul cinci al seriei Haiducilor. După ce o capturează pe soţia lui Ianuli, Anghel Şaptecai porneşte la Viena pe urmele domniţei Ralu şi a averii moştenite de aceasta.

Producţia a fost filmată concomitent cu celelalte două filme ale ansamblului, „Haiducii lui Şaptecai” şi „Săptămâna nebunilor”.

Ultima parte a tripticului dedicat haiducului Şaptecai şi episodul al şaselea din seria Haiducii este „Săptămâna nebunilor”. Aceasta îşi poartă telespectactorii pe urma haiducilor lui Şaptecai, hotărâţi să pună mâna pe bijuteriile fostului domnitor Hangerli. Numai că pe urmele acestei averi se află şi Caragea Vodă, care vrea cu orice preţ să-şi vadă fata, pe domniţa Ralu, în posesia acestor podoabe.

Distribuţie de mare clasă

Trei din cele patru filme de aventură, adică „Haiducii lui  Şaptecai”, „Zestrea domniţei Ralu” şi „Săptămâna nebunilor” au fost regizate de Dinu Cocea, iar la pupitrul producţiei „Pintea” s-a aflat Mircea Moldovan. În rolurile principale ale acestor celebre filme de aventuri apar Florin Piersic, Marga Barbu, Maria Ploae, Colea Răutu, Ion Besoiu şi Ion Finteşteanu. 

Dinu Cocea s-a născut la 22 septembrie 1929 la Periş, în judeţul Ilfov. Cunoscut drept regizor şi scenarist, numele său a apărut pe genericul unora dintre cele mai cunoscute filme istorice şi de aventuri româneşti, dintre care amintim „Iancu Jianu, haiducul”, „Ecaterina Teodoriu”, „Zestrea dmnişei Ralu”, „Săptămâna nebunilor” şi seria completă „Haiducii”.

Actriţa Maria Ploae s-a născut la 19 februarie 1951 la Bucureşti. Printre cele mai cunoscute filme în care a apărut se numără „Un comisar acuză”, „Toamna bobocilor”, „Ştefan Luchian”, „Aşteptând un tren”, „Întoarcerea din iad”, „Faimosul paparazzo” sau „Logodnicii din America”, lansat în urmă cu doi ani.

Marga Barbu s-a născut la 24 februarie 1929 în localitatea maramureşeană Ocna Şugătag şi s-a stins din viaţă anul acesta, la 31 martie. Cea de-a doua căsnicie a sa, cea cu scriitorul Eugen Barbu, care a semnat scenariul mai multor filme haiduceşti româneşti, i-a consolidat succesul în cinematografie.

Ea a jucat în aproape toate filmele de aventuri ale perioadei, fiind cunoscută pentru farmecul personajelor feminine haiduceşti cărora le dădea viaţă. Printre cele mai cunoscute producţii în care a apărut se numără „Pădurea spânzuraţilor”, „La porţile pământului”, „Urmărirea”, „Zestrea domniţei Ralu”, „Săptămâna nebunilor” şi, bineînţeles, seria „Haiducii”. 

Născut la Cluj, la 27 ianuarie, 1936, Florin Piersic este cunoscut drept „Făt-Frumos” al filmului românesc, care şi-a menţinut aerul de june prim, în ciuda trecerii anilor, dar şi drept unul dintre cei mai buni actori ai filmelor de aventuri.

Printre producţiile ce i-au adus celebritatea, sau din contră, care au fost transformate de el într-unele de succes, se numără „Neamul Şoimăreştilor”, „De-aş fi...Harap Alb”, „Drumul oaselor”, „Roşcovanul”, „Masca de argint” sau „Eminescu versus Eminescu”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite