Zăpada de pe Everest se topeşte pe zi ce trece din cauza încălzirii din zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muntele Everest rămâne fără zăpadă pe zi ce trece
Muntele Everest rămâne fără zăpadă pe zi ce trece

Cercetătorii au avertizat de acum foarte mulţi ani că cel mai înalt vârf din lume, Muntele Everest, rămâne fără zăpadă, iar totul se petrece într-un ritm foarte crescut. Acum, un studiu confirmă acest lucru.

Studiul, citat de "The Huffington Post" a fost prezentat la o conferinţă de la Cancun, Mexic şi realizat de Sudeep Thakuri de la Universitatea din Milano. Cercetarea arată că nivelul zăpezii a scăzut cu 13% în ultimii 50 de ani pe muntele Everest, iar altitudinea fără zăpadă creşte în fiecare an.

Thakuri nu a indicat un vinovat clar pentru aceste lucruri, spunând că nu poate confirma influenţa gazelor de seră şi a încălzirii globale.

Echipa condusă de Thakuri a folosit imagini din satelit şi hărţi topografice pentru a monitoriza regiunea şi mişcările zăpezii. De asemenea, a folosit date de la Observatorul Climatic din Nepal  pentru a analiza schimbările precipitaţiilor şi temperatura din zonă.

Thakuri menţionează că temperatura de pe Everest a crescut cu 1,8 grade Celsius, cu o scădere de 3,9% în privinţa precipitaţiilor în sezonul premusonic şi în lunile de iarnă din ultimele două decenii. Potrivit "Discovery", chiar şi o creştere extrem de mică a temperaturii poate avea consecinţe grave asupra muntelui Everest. Din cauza scăderii nivelului zăpezii, pe munte ar putea avea loc aluncări de roci şi avalanşe.

Ce influenţă ar putea avea acest lucru asupra aşezărilor umane din jurul muntelui? "Gheţarii himalaieni sunt consideraţi turnuri de apă pentru Asia , datorită apei pe care o conţin şi oferă apă în sezonul uscat", a declarat Thakuri. Astfel, populaţia din jurul muntelui depinde de apa din gheţarii şi zăpezile de pe Everest.

Cum afectează schimbările climatice Muntele Everest?

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite