VIDEO Ce face Roboscan Aeria, invenţia românească premiată la Salonul de Invenţii de la Geneva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roboscan M2 Aeria poate trece de la modul de transport la cel de scanare în mai puţin de 20 de minute
Roboscan M2 Aeria poate trece de la modul de transport la cel de scanare în mai puţin de 20 de minute

Românii au adjudecat premiul cel mare la Salonul de Invenţii şi Produse Noi de la Geneva cu Roboscan M2 Aeria, o invenţie care permite verificare neintruzivă a avioanelor.

 Dispozitivul Roboscan M2 Aeria a fost creat de firma MBTelecom SRL. Invenţia este prima de acest gen din lume şi permite verificarea rapidă şi sigură a avioanelor.

„Aviaţia este vectorul preferat pentru contrabanda cu diverse bunuri, sume mari de bani, bombe radioactive, armament sau explozibili. Metoda clasică de inspectare fizică a avioanelor implică întârzieri ale traficului pe aeroporturi şi sanse reduse de găsire a obiectelor ascuns, din cauza accesului restricţionat şi a cavităţilor aripilor sau fuzelajului“, se arată într-un clip video publicat de companie.

Firma românească MBTelecom a găsit o soluţie pentru această problemă. Produsul Roboscan Aeria este o tehnologie unică în lume care „poate radiografia în câteva minute fuzelajul şi aripile unui avion, cu scopul de a identifica orice obiecte de contrabandă sau amenţinare aflate la bord sau ascunse în cavităţile tehnice ale avionului.

Cum funcţionează Roboscan Aeria

Aparatul generează o radiografie de mare rezoluţie a avionului în numai câteva minute. Sistemul Roboscan M2 Aeria integrează un generator de raze X, o matrice de detectare de rezoluţie mare iar întregul proces poate fi automatizat.

Sistemul este montat pe un camion şi constă dintr-un braţ mecanic dotat cu senzori, matricea care emite razele X şi un modul de tractare al avionului. . Trecerea de la modul de transport la modul de scanare se face în mai puţin de 20 de minute.

În momentul activării modului de scanare, modulul de tractare se prinde de trenul de aterizare al avionului şi îl trage, la o viteză constantă, prin zona de acţiune a matricei şi a scanerului. Sistemul generează automat o imagine de mare rezoluţie care este analizată de operator. Acesta are la dispoziţie o multitudine de filtre create speciale pentru a facilita descoperirea obiectelor de contrabandă.

Roboscan Aeria, rezultatul a patru ani de muncă şi 8 milioane de euro

La realizarea acestui produsau lucrat, timp de patru ani, un colectiv interdisciplinar coordonat de Mircea Tudor, preşedintel al MBTelecom SRL şi al Centrului Est European pentru Cercetare Aplicativă Integrată (CEECAI). Echipa este formată din peste 20 de specialişti în fizică nucleară, electronică industrială, software, automatizări, acţionări hidraulice, structuri mecanice, tehnica automobilului, transmisie şi procesare de date.

Dintre aceştia, pe site-ul oficial al companiei, sunt enumeraţi următorii experţi:  Constantin Sima (a creionat ideea de bază a soluţiei tehnice), Doru-Petru Munteanu (responsabil pentru integrare în proiect), Nicuşor Bîrsan, Ovidiu Popovici şi Emil Studineanu (proiectare şi realizare imagistică), Radu Tudor (responsabil pentru realizare prototipului),Emil Mieilica  (responsabil IT şi dezvoltare software), Andrei Iacobiţă (proiectare şi realizare soluţii de automatizare), Sergiu Semenescu şi Nelia Giurescu (design si multimedia), Emil Axinte şi Zsolt Papp (proiectare mecanică).

Potrivit MBT, „investiţia în cercetare a depăşit 8 milioane de euro şi deschide calea unor proiecte noi de cercetare pentru explorarea întregului potenţial de soluţii tehnologice şi arii de aplicaţii în cadrul unei familii de produse cu marca FABRICAT îN ROMÂNIA“.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite