VIDEO Omenirea aniversează 50 de ani de la prima survolare a unei planete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proba spaţială Mariner 2 era la cea mai mică distanţă de Venus acum 50 de ani (şi o zi)
Proba spaţială Mariner 2 era la cea mai mică distanţă de Venus acum 50 de ani (şi o zi)

Pe 14 decembrie 1962, nava Mariner 2 se apropia de planeta Venus, marcând prima survolare a unei alte planete din istorie.

Nava spaţială lansată de NASA s-a apropiat la 34.675 kilometri de Venus, în misiunea de a explora şi aduna date preţioase despre planetă. Primele măsurători ale temperaturilor uriaşe ale lui Venus au fost înregistrate cu această ocazie. Acestea au confirmat teoriile cercetătorilor, conform cărora efectul de seră domină lumea vecină de sistem solar.

Măsurătorile de o precizie fără precedent ale masei planetei datează tot din urmă cu 50 de ani, fiind obţinute prin monitorizarea semnalelor radio ale lui Mariner 2. Era un moment de mândrie pentru NASA în cursa spaţială, după ce Uniunea Sovietică îşi atribuise toate premierele mondiale, de la lansarea primului satelit artificial din lume, pe 4 octombrie 1957, până la trimiterea cu succes a primului om în spaţiu (Iuri Gagarin, 1961).

Mariner 2, debut cu piruete în spaţiu

Zborul navei trimise în spaţiu de NASA nu a fost lipsit de peripeţii. La scurt timp de la lansarea de la 27 august, 1962, un scurt-circuit a învârtit racheta, facât imposibilă transmiterea comenzilor de ghidare. Problema s-a rezolvat misterios de la sine după aproximativ un minut, conform oficialilor NASA, informează space.com.

Problemele au continuat şi în drum spre prima destinaţie, Venus. Un panou solar s-a defectat de două ori, iar giroscoapele responsabile cu poziţionarea corectă a rachetei se comportau dubios. Mai mult, când Mariner s-a apropiat de Venus, temperatura la bord a crescut atât de mult încât echipa misiunii era îngrijorată că nava se va prăji înainte să-şi ducă misiunea la capăt.

Mariner 2 a supravieţuit însă tuturor obstacolelor tehnice şi din spaţiu, cucerind o premieră pentru omenire cu survolarea planetei a cărei temperatură medie este de aproximativ 500 de grade Celsius.

Mariner întâlneşte vântul solar

Survoloarea lui Venus nu este singura realizare a navei, observaţiile făcute de aparatura de la bord au confirmat existenţa vântului solar şi au permis cercetătorilor să perfecţioneze valoarea unităţii astronomice – distanţa de la Pământ la Soare, aproximativ 150 de milioane de kilometri.

În cei 50 de ani de la prima întâlnire a reprezentantului omului cu Venus, navele au continuat să studieze tot mai detaliat planeta; Uniunea Sovietică a trimis chiar probe pe suprafaţa acesteia, începând cu „Venera 7”, în 1970. Mariner 2 rămâne însă în istoria explorărilor spaţiale cu premiera survolării celei de-a doua planete de la Soare.

„Vor mai fi şi alte misiuni către Venus, dar prima misiune spre Venus este irepetabilă”, spunea manager-ul proiectului NASA, Jack James, înainte de a muri, în 2001.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite