VIDEO Oamenii de ştiinţă au legat camere pe capetele şoimilor pentru a vedea cum vânează

VIDEO Oamenii de ştiinţă au legat camere pe capetele şoimilor pentru a vedea cum vânează

Opt păsări au fost echipate cu camere video

Oamenii de ştiinţă au legat camere video pe capetele unor şoimi pentru a afla cum îşi capturează aceste păsări prada, potrivit „The Guardian“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înregistrările de la acele camere au arătat care este strategia folosită de şoimi pentru a vâna ciori. În loc să se repeadă direct spre pasăre, şoimii îşi menţin ţinta într-o poziţie fixă, lucru care le permite să se apropie nedetectaţi.

Strategia implică folosirea efectului de camuflaj prin mişcare. Astfel, prădătorul nu pare să se mişte din câmpul vizual al pradei. Dacă manevra este bine executată, ţinta nu îşi poate da seama că şoimul se apropie, ci doar are impresia că acesta devine mai mare.

„Cioara va crede că şoimul planează şi, în afară de faptul că îşi schimbă dimensiunea, nu va realiza că se apropie de ea“, a declarat Suzanne Kane, de la Haverford College, din Pennsylvania.

Pentru a-şi realiza studiul, Kane a colaborat cu crescători de şoimi din Marea Britanie, SUA, Olanda şi Belgia. Opt păsări au fost echipate cu camere video. Şase erau şoimi pelerini şi doi, hibrizi dintre şoimul de tundră şi şoimul dunărean. Şoimii de tundră sunt cei mai mari, având o anvergură a aripilor mai mare de un metru.

Camerele au fost ataşate unor mici ghiozdănele sau căşti. „Arătau de parcă purtau căşti de aviator“, a explicat Kane. Unul din şoimi, care zbura în Marea Britanie, a fost ucis de un fermier.

Oamenii de ştiinţă au aflat, după ce au analizat înregistrările video, că şoimii îşi ucid prada folosindu-se de gheare şi de forţa impactului sau pur şi simplu îi rup gâtul în zbor.

Cercetarea realizată de Kane ar putea fi folosită în construirea unor roboţi zburători. „Modul păsărilor de a perce mediul înconjurător este fundamental diferit de al nostru“, a explicat ea. 

 

Haide să discutăm pe Facebook la „Tech Adevărul“  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările