VIDEO Nexus One are succes şi ca satelit, Marea Britanie îl va lansa în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un satelit în jurul unui smartphone. FOTO DVice
Un satelit în jurul unui smartphone. FOTO DVice

Britanicii vor lansa anul acesta primul satelit creat dintr-un smartphone. Cercetătorii au pornit de la un HTC Nexus One şi l-au modificat pentru a fi bun de trimis în spaţiu.

Satelitul Strand-1 este construit în jurul unui smartphone Nexus One şi va avea o misiune de şase luni în spaţiu. Proiectul este susţinut de „Surrey Space Centre“ şi „Surrey Satellite Technology Limited“, scrie BBC. Telefonul nu a fost modificat fizic în niciun fel, iar scopul este testarea produselor obişnuite în condiţii mai puţin obişnuite. 

„Am făcut o mulţime de teste pe el, ne-am pus software-ul nostru pe el. Dar, în esenţă, avem un telefon conectat prin USB şi ambalat într-un satelit“, a spus doctorul Chris Bridges, inginer şef la SSC. Camera telefonului va fi folosită pentru a realiza fotografii cu Luna şi Pământul. Numele său este un acronim de la Surrey Training Research and Nanosatellite Demonstration, iar ideea proiectului este descoperirea unor noi tehnologii şi metode de explorare.

Pe satelit vor fi testate şi două noi sisteme de propulsie. Unul foloseşte un amestec de apă cu alcool şi sistemul poartă denumirea de Warp Drive (Water Alcohol Resisto-jet Propulsion De-orbit Re-entry Velocity Experiment). Al doilea are la bază utilizarea plasmei. Acesta foloseşte un curent electric pentru a încălzi şi vaporiza materialul, producând un gaz care poate fi accelerat într-o anumită direcţie folosind un câmp magnetic. 

Nexus One este dotat şi cu câteva aplicaţii speciale, cum ar fi Scream in Space propusă de studenţii Universităţii Cambridge. Aceasta va rula videoclipuri în care oamenii ţipă pentru a testa mitul conform căruia nimeni nu te aude dacă ţipi în spaţiu.

Strand-1 va decola spre spaţiu pe 25 februarie. În vara lui 2012, şi NASA a anunţat un plan similar de creare a unor sateliţi cu telefoane Nexus One şi Nexus S. Proiectul agenţiei americane este puţin diferit, iar sateliţii se numesc PhoneSat.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite