VIDEO Microbateriile printate 3D ar putea fi folosite pentru a alimenta roboţi minusculi sau implanturi medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii americani, împreună cei coreeni, au creat o baterie de dimensiunile unui firicel de nisip, folosindu-se de tehnologia de imprimare tridimensională, potrivit Cnet.

Acumulatorul cântăreşte mai puţin de 100 de micrograme şi ar putea fi folosit pentru alimentarea cu energie a implanturilor medicale sau a roboţilor de dimensiuni foarte mici.

Într-o lucrare publicată în jurnalul Advanced Materials, Jennifer Lewis, de la Universitatea Harvard, şi colegii ei descriu tipărirea unei „arhitecturi de baterie interdigitală 3D“, cu ajutorul unor vopseluri cu bază de oxid de litiu.

„Nu numai că am demonstrat pentru prima dată că putem printa 3D o baterie, dar am făcut-o în cel mai riguros mod cu putinţă“, a declarat Lewis, într-un comunicat.

Cercetătorii au creat doi electrozi interconectaţi prin intermediul a cinci dinţi. Aceştia au fost făcuţi din 16 straturi de particule de Li-Ion. Construcţia măsoară mai puţin de un milimetru pe fiecare latură.

„Performanţa electrochimică este comparabilă cu cea a bateriilor comerciale când vine vorba de rata de încărcare şi descărcare, ciclul de viaţă şi densitatea energetică. Am reuşit să obţinem aproape aceleaşi performanţe doar că la o scară mult mai redusă“, a spus Shen Dillon, de la Universitatea din Illinois.
Bateriile tipărite tridimensional pot avea dimensiuni şi forme variate, pentru a putea fi folosite în diferite situaţii. De exemplu, acestea ar putea fi adaptate pentru a alimenta insectele robotice.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite