VIDEO Metalul-minune pe care picăturile de apă sar ca o minge de tenis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Materialul superhidrofob funcţionează ca o frunză de lotus
Materialul superhidrofob funcţionează ca o frunză de lotus

Cercetătorii de la Universitatea din Rochester au reuşit să creeze poate cel mai spectaculos material din ultimii ani. Folosind un laser, ei au reuşit să facă metalul care face picăturile de apă să sară.

Specialiştii de la Universitatea din Rochester au creat un metal atât de hidrofob încât, privită la microscop, apa sare înapoi. În loc să folosească un înveliş chimic cercetătorii au folosit lasere de mare precizie pentru a trasa o nanostructură pe metal, care transformă proprietăţile acestuia.

Oamenii de ştiinţă spun că aplicaţiile practice ale acestei tehnologii sunt revoluţionare. Astfel, se pot construi avioane care să nu mai îngheţe sau învelişuri de telefon, tabletă sau caroserii de maşină care să nu se mai uzeze de la apă. De asemenea, specialiştii se gândesc să folosească această tehnică pentru a colecta 100% din apa de ploaie în ţările secetoase şi unde există crize ale apei.

„Structurile create cu laserul sunt parte intrinsecă a suprafeţei, aşadar nu vor dispărea în timp, aşa cum o fac învelişurile chimice“, au declarat cercetătorii.

image

Explicaţii ştiinţifice

Mai sus a fost imaginea generală. Practic, un material a fost crestat în nanostructura sa cu un laser, s-au creat texturi diferite, iar metalul a devenit hidrofob, producând un efect de lotus. Apa nu aderă la suprafaţă.

Materialul creat e superhidrofob şi se curăţă singur. Potrivit cercetării, materialul nou conservă cu 30% mai multă energie kinetică a apei în momentul impactului cu suprafaţa. Astfel, apa are puterea să sară efectiv înapoi.

Cercetătorii s-au inspirat de la frunzele de lotus, care sunt superhidrofobe datorită texturii lor. Studiile au arătat că frunza de lotus are o suprafaţă cu o structură ierarhică ce reduce aderenţa. Efectul de lotus apare atunci când apa loveşte frunza şi coboară de-a lungul ei şi curăţă particulele de praf.

Specialiştii spun că un asemenea material va reduce coroziunea, gheaţa, rezistenţa la frecare şi posibilitatea ca suprafeţele să fie invadate de microbi. 

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite