VIDEO Materialul care susţine o greutate de 160.000 de ori mai mare decât a sa. Cercetătorii l-au creat prin imprimare 3D

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imprimarea 3D a ajuns un domeniu foarte căutat în aceste vremuri, iar printre ultimele noutăţi se numără şi materialul care poate susţine o greutate de 160.000 de ori mai mare decât a sa. Totuşi, nu e vorba de imprimare 3D obişnuită, ci de cea realizată cu lumină.

Cercetătorii de la MIT şi de la Laboratorul Naţional Lawrence Livermore au o idee pentru o clasă nouă de materiale foarte rezistent, care să fie realizate prin imprimare 3D, dar nu de orice fel, dintre cele clasice. Ei au pornit de la comparaţia dintre Turnul Eiffel şi Monumentul Washington, luând în calcul structurile celor două construcţii şi modul în care au fost ridicate.

Potrivit articolului publicat pe platforma MIT, oamenii de ştiinţă au gândit un sistem care să fie folosit pentru a crea structuri mai rezistente, pornind de la o matriţă realizată cu o imprimantă 3D şi prin procesul microstereolitografie, care presupune „printare“ strat cu strat aplicând localizat lumină (mai precis, raze ultraviolete sau altă sursă). Trimiţi raza de lumină şi aceasta „sculptează“ proiectul. Fondurile au venit de la Darpa, ceea ce înseamnă că rezultatele ar putea fi aplicate în avioane, drone şi alte echipamente militare pe viitor.

Autorii lucrării publicate în revista Science, designul se axează pe o reţea de microstructuri, care oferă atât rezistenţă şi rigiditate, cât şi o densitate destul de redusă. Producţia de bază este asigurată prin folosirea unei imprimante 3D de înaltă precizie care poate îndeplini cerinţele cercetătorilor. Ei lucrează la acest proiect încă din 2008 şi le-a luat atât de mult timp transpunerea teoriei în practică şi într-un proiect fezabil. 

Pentru crearea materialului care poate susţine o greutate de 160.000 de ori mai mare decât cea proprie cercetătorii au creat matriţe cu o structură microscopică folosind imprimanta 3D şi materii prime fotosensibile. Apoi, le-au acoperit cu un strat de metal între 200 şi 500 de nanometri grosime. După ce a fost înlăturată matriţa, a rămas în urmă o construcţie metalică foarte uşoară, dar foarte rezistentă raportat la dimensiunile sale. Pot fi folosiţi polimerii şi ceramica drept materiale, putându-se obţine structuri similare aerogelului, dar de 100 de ori mai rezistente. Dincolo de construcţii mai rezistente, tehnologia poate fi folosită şi în crearea unor medii de stocare mai eficiente, mai mari. 

În altă ordine de idei, dacă nu te interesează cercetarea celor de la MIT, te poate interesa printarea unui creier sau poate a diverselor virusuri cercetate. Proiectele pentru acestea sunt disponibile pe un site guvernamental întreţinut de Institutele Naţionale de Sănătate din SUA, după cum informează Yahoo! News. Utilizatorii pot distribui şi proiectele lor, le pot edita pe cele disponibile sau pot converti date ştiinţifice în proiecte gata să fie printate. „Am creat acest website drept un YouTube al acestui domeniu, dar în loc să comentăm şi să distribuim videoclipuri, noi ne ocupăm cu fişiere pentru imprimare 3D“, a spus Darrell Hurt, cercetător al INS.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite