VIDEO Cel mai precis ceas - o secundă se pierde la 300.000.000 de ani

VIDEO Cel mai precis ceas - o secundă se pierde la 300.000.000 de ani

Ceasul atomic sincronizează ora cu o precizie uimitoare în tehnologie

Americanii au reuşit să creeze cel mai precis ceas din lume, de trei ori mai bun decât cel de dinainte. Ceasul atomic e precis la nivelul cvadrilionului dintr-o secundă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ceasul atomic sincronizează ora cu o precizie uimitoare în tehnologie, liniile de înaltă tensiune, GPS şi chiar ceasul de pe telefonul inteligent. Pe 3 aprilie, Institutul Naţional pentru Standarde şi Tehnologie din SUA a lansat noul lor standard - un ceas NIST-F2, care a fost dezvoltat timp de un deceniu.

Cât se pierde cu ceasul atomic? O secundă la 300 de milioane de ani. Cu ajutorul unui ceas precis, GPS-ul poate funcţiona aproape de perfecţiune. Dispozitivul care ne ghidează pe şosele are nevoie de o exactitate foarte mare, de o secundă la un miliard, pentru a nu da direcţii greşite. De asemenea, sateliţii din spaţiu au nevoie de aceste standarde.

Un video explicativ de la NIST

Smartphone-urile afişează timpul până la a 16-a decimală, dar se bazează pe standardul transmis de NIST. Acesta este realizat cu ajutorul unui ceas atomic pe bază de cesiu. Aceste tipuri de instrumente măsoară secunda prin analizarea vibraţiei naturale dintr-un atom de cesiu. În interiorul ceasului, laserii împing o bilă cu 10 milioane de atomi de cesiu, care sunt răciţi la aproape Zero Absolut.

Ceasurile atomice au fost inventate în anii ’50 şi cercetătorii cred că şi-au atins limita în exactitatea prezicerii timpului. Orice ceas mai precis ar începe să simtă efectele teoriei relativităţii a lui Einstein. Ceasurile atomice se deformează în prezenţa obiectelor masive. Pământul atrage ceasurile şi cele mai aproape de suprafaţă vor avea câteva erori.

Steve Jefferts de la NIST a declarat pentru “Wired Magazine” că în curând, într-un viitor apropiat, am putea redefini secunda. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările