VIDEO Japonia îl trimite în spaţiu pe Kirobo, un robot „de companie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robotul Kirobo şi unul dintre „creator“, Fuminori Kataoka, manager general pentru planificarea produselor la Toyota. FOTO Reuters
Robotul Kirobo şi unul dintre „creator“, Fuminori Kataoka, manager general pentru planificarea produselor la Toyota. FOTO Reuters

Un astronaut de pe Staţia Spaţială Internaţională a primit un pachet special de pe Pământ. „Pachetul“ se numeşte Kirobo şi este primul robot care îi va ţine companie unui om în spaţiu.

Robotul Kirobo a fost creat de specialiştii niponi cu un singur scop. El va fi un partener neînsufleţit pentru astronautul Koichi Wakata pe Staţia Spaţială Internaţională. Acest „robot de companie“ a fost construit de două companii din Japonia (Dentsu şi Toyota), împreună designerul Tomotaka Takahashi de la Universitatea din Tokyo. Înainte de comunicarea propriu-zisă, Kirobo poate recunoaşte emoţiile unui om doar urmărindu-i expresiile feţei.

robotul kirobo foto reuters

În ochi are montate două camere video care vor urmări expresiile faciale ale astronautului japonez. În plus, Kirobo poate conversa în limbaj natural cât mai apropiat celui uman, dar deocamdată înţelege doar japoneza. Wakata va mai avea alături cinci ingineri. Doi vor fi din Rusia, doi din Statele Unite ale Americii şi unul din Letonia. Cercetătorii speră, însă, să descopere cum pot oamenii şi roboţii să lucreze împreună, să convieţuiască în acelaşi mediu.

„Rusia a fost prima ţară care a trimis un om în spaţiu, SUA au dus un om pe Lună, noi vrem ca Japonia să fie prima care trimite în spaţiu un robot-astronaut care poate comunica cu oameni“, a afirmat Yorichika Nishijima, administratorul proiectului Kirobo.

Tomotaka Takahashi (stânga), profesor la Universitatea din Tokyo şi designerul Kirobo, şi Fuminori Kataoka, project general manager Product Planning Group la Toyota. FOTO Reuters

robotul kirobo foto reuters

Designerul acestui robot susţine că oamenii nu trebuie să desconsidere un astfel de robot trimis în spaţiu doar pentru că nu îndeplineşte munci fizice, ci doar comunică cu oamenii. „Cred că avem multe de câştigat, dacă ne concentrăm pe dezvoltarea comunicării cu astfel de roboţi umanoizi“, a afirmat Takahashi.

Japonia are o cultură bogată în robotică, dar, în general, aceştia sunt concepuţi să aibă trăsături umane care stârnesc empatia oamenilor. Acelaşi om care l-a creat pe Kirobo a mai spus că odată cu trimiterea lui în spaţiu, percepţia asupra roboţilor se poate schimba. „Îmi doresc ca acest robot să îndeplinească rolul de mediator între un om şi o maşină sau între o persoană şi Internet sau, uneori, chiar şi între oameni“, a adăugat acesta. Astfel de roboţi, companioni între oameni, pot fi folosiţi în cazul persoanelor în vârstă din Japonia, ţară cu o speranţă ridicată de viaţă.

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Află mai multe despre roboţi: 

Roboţii ar putea fi mai inteligenţi decât oamenii până în anul 2100

FOTO De la maşini teleghidate la aplicaţii utile, studenţii de la Politehnica şi-au prezentat proiectele şcolii de vară

GALERIE FOTO Invenţiile chinezilor fac senzaţie în Occident: şi-au construit acasă elicoptere, submarine sau roboţi

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite