VIDEO Gravitaţia pe înţelesul tuturor - profesorul care face totul să pară banal

Ce este gravitaţia: video explicativ pe înţelesul tuturor

Profesorul Dan Burns a descoperit o metodă prin care să le explice elevilor şi studenţilor gravitaţia foarte vizual şi foarte simplu. Totul cu ajutorul unei bucăţi mari de material, prinsă în jurul unui cerc.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prima persoană care a reuşit să facă acest simulator al gravitaţiei a fost Shannon Range de la Gravity Probe B, iar Dan Burns a învăţat să facă acest lucru în 2004.

Ce se întâmplă în simulatorul lui Dan Burns? E simplu. Pătura se mişcă în funcţie de greutatea obiectului pus pe ea. Acesta se duce în centrul cercului. Orice alt obiect, va fi atras gravitaţional de locul acela. Aşadar, gravitaţia e explicată cu ajutorul unor bile de metal.

Dacă punem un obiect mai mare, acesta va apăsa mai tare, va contracta spaţiul şi timpul. Iar elevii pot să înţeleagă astfel modul cum obiectele din spaţiu se atrag.

Ce e gravitaţia?

Trei giganţi ai fizicii au încercat să explice ce este gravitaţia. Kepler nu a ştiut, dar surprinzător a bănuit. Newton a descoperit gravitaţia cu un măr care a căzut din copac, iar Einstein a dus teoria mai departe.


Gravitaţia lui Kepler - 1605

Johannes Kepler a identificat trei legi ale mişcării planetare. El a observat că mişcările planetare respectă trei legi matematice.

1. Orbita fiecărei planetei este o elipsă în jurul Soarelui cu unul sau două puncte focale.

2. O linie care uneşte planetele şi Soarele trece prin zone egale la intervale egale de timp.

3. Pătratul perioadei orbitale este direct proporţional cu un cub al axei majore a orbitei.

Legea lui Newton - 1687

1. Un obiect în mişcare va rămâne în această stare dacă nu se acţionează asupra lui cu o anumită forţă.

2. Forţa este produsul masei şi acceleraţiei. 

3. Pentru fiecare acţiune există o reacţie egală şi opusă.

4. Două corupuri de masă m1 şi m2 se atrag reciproc printr-o forţă direct proporţională cu produsul maselor corpurilor şi invers proporţională cu pătratul distanţei dintre ele.

Einstein - 1916

Albert Einstein a modificat teoria, analizând impactul pe care-l are gravitaţia asupra curburii spaţiale şi temporale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările