VIDEO Experimentul din munţi prin care cercetătorii speră să aducă lumina asupra materiei întunecate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot ceea ce ştim şi putem vedea în Univers reprezintă aproximativ 4% din
 ceea există cu adevărat. Restul, consideră oamenii de ştiinţă, se 
împarte în două forme enigmatice FOTO AFP
Tot ceea ce ştim şi putem vedea în Univers reprezintă aproximativ 4% din ceea există cu adevărat. Restul, consideră oamenii de ştiinţă, se împarte în două forme enigmatice FOTO AFP

Într-o peşteră creată de om în interiorul unui munte din Italia, cercetătorii speră că vor desluşi secretul uneia dintre cele mai misterioase substanţe din Universul nostru: materia întunecată.

Laboratorul de sub lanţul montan Gran Sasso pare mai mult desprins din filmele cu James Bond, decât un centru pentru cercetări. Intrarea este ascunsă în spatele unei uşi din oţel, aflate la jumătatea unui lung tunel care taie muntele. Există un motiv bun pentru amplasarea sa subterană: sub cei 1.400 de metri de stâncă, laboratorul este protejat de razele cosmice care bombardează în mod constant suprafaţa planetei noastre, explică BBC. În acest loc liniştit, în interiorul a trei săli imense, se desfăşoară o serie de experimente pentru studierea materiei întunecate.

Tot ceea ce ştim şi putem vedea în Univers reprezintă aproximativ 4% din ceea există cu adevărat. Restul, consideră oamenii de ştiinţă, se împarte în două forme enigmatice.

Ei cred că aproximativ 73% din Univers este format din energie întunecată, care acţionează ca un fel de anti-gravitaţie pentru a opri Universul de la a se contracta şi care ar putea explica accelerarea expansiunii. Restul de 23%, cred cercetătorii, este alcătuit din materie întunecată. Provocarea este că, până acum, nimeni nu a văzut-o.

„Credem că este în formă de particule“, explică Chamkaur Ghag, un fizician care studiază particulele la University College din Londra. „Avem protoni, neutroni, electroni şi toate aceste particule normale cu care construim lucruri. Credem că materia întunecată este tot o particulă, numai că este o formă ciudată a materiei, pentru că noi nu o percepem foarte uşor“, a explicat cercetătorul.

Până în prezent, vânătoarea de materie întunecată s-a dovedit vagă. Numărul acestor particule pe care cercetătorii ar trebui să le detecteze se schimbă pe măsură ce se modifică anotimpurile. Iar asta pentru că, odată cu mişcarea Pământului în jurul Soarelui, acesta se deplasează într-un câmp staţionar de materie întunecată. Astfel, pentru o jumătate de an, se va mişca împreună cu valul de materie întunecată. Dar, pentru cealaltă jumătate de an, se va deplasa împotriva acestui val.

Căutare zadarnică?

Profesorul Stefano Ragazzi, directorul Laboratorului din Gran Sasso, speră că prima descoperire privind materia întunecată va avea loc în unitatea sa de cercetare.

„Există o concurenţă între diferite experimente. Sentimentul este că materia întunecată ar putea fi după colţ, astfel că toată lumea se grăbeşte să fie primul care o găseşte“, a declarat el.

Cu toate acestea, el admite că există întotdeauna posibilitatea ca aceste experimente să nu poată descoperi nimic. „S-ar putea descoperi că avem o ipoteză greşită şi că materia întunecată poate fi ceva complet diferit. Dar ar putea fi chiar mai interesant să nu găseşti  materie întunecată decât să o găseşti“, a mai spus Ragazzi.

Dar fizicianul Ghag este de părere că recompensa pentru descoperirea materiei întunecate ar fi imensă. „Dacă am reuşi s-o găsim, atunci am putea să desluşim unul dintre cel mai bine păstrate secrete ale naturii. Iar asta ar însemna să ne dăm seama din ce este alcătuit un sfert din Univers. Ar fi o descoperire revoluţionară: ar schimba modul în care percepem Universul, mdul în care s-a format şi felul în care va evolua“, a spus el. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite