VIDEO Drona care printează 3D: un proiect revoluţionar vrea să trimită roboţi autonomi pe şantiere periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre cele mai interesante gadgeturi la acest moment sunt dronele şi imprimantele 3D. Cum ar fi dacă le-ai combina? Ei bine, ai obţine o unealtă perfectă pentru tot felul de situaţii periculoase Primele teste au fost făcute şi sunt un succes, mai urmează dezvoltarea unor drone mai rezistente.

O dronă a fost dotată cu echipament care să îi permită, într-o anumită măsură, să printeze 3D diverse obiecte. Potenţialul este foarte mare, deşi proiectul arată destul de „firav“ în acest moment. Creaţia este a lui Mirko Kovac, de la Departamentul de Aeronautică al Colegiului Imperial din Londra şi a fost inspirat de păsările care îşi folosesc saliva pentru a-şi crea cuiburi rezistente, scrie CNET.

Sistemul lui include o dronă - un quadrocopter sau un hexacopter - pe care a montat un extruder pentru plastic care ţine locul imprimantei. Iar „tuşul“ sunt două cartuşe separate cu substanţe chimice. „Imprimanta“ le combină şi le pulverizează pe o suprafaţă, iar dupa ce se întăresc devin spumă poliuretanică.

„Aceste păsări sunt nişte fabrici cu aripi care navighează prin locuri periculoase până la un loc potrivit cuibului lor. Surprinzător, transportă cu ele tot ce ar avea nevoie pentru a-şi construi casa. Am luat aceste tehnici şi le-am adaptat tehnologiilor noastre“, a descris Kovac proiectul. „Roboţii care imită aceste păsări au un potenţial foarte mare, ajutând oamenii să contruiască în locuri şi situaţii periculoase“.

Cum funcţionează drona care „printează“

În acest stadiu, drona lui Kovac trebuie să comunice cu un laptop care procesează datele colectate de la cele 16 camere infraroşu şi de la GPS. Dacă proiectul se dezvoltă într-unul serios, atunci drona ar putea fi dotată cu camere de mare viteză şi senzori 3D care să cartografieze spaţiul în trei dimensiuni. Desigur, ţelul suprem e ca astfel de roboţi să funcţioneze autonom acolo unde oamenii nu pot ajunge. „De exemplu, pot fi folosite drone care cartografiază terenul în 3D, detectează problemele, apoi un al doilea «roi» porneşte pentru a executa reparaţia“, a completat Kovac.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-despre-astfel-de-proiecte" target="_blank">View the story "Află mai multe despre astfel de proiecte" on Storify</a>]

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite