VIDEO Atenţie, trec asteroizi! Apophis se va afla la cea mai mică distanţă de Pământ în această noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe informaţii referitoare la masa, compoziţia şi traiectoria asteroidului nu sunt cunoscute încă FOTO inhabitat.com
Multe informaţii referitoare la masa, compoziţia şi traiectoria asteroidului nu sunt cunoscute încă FOTO inhabitat.com

Asteroidul numit după zeul egiptean al întunericului şi haosului se apropie de Terra la o distanţă de 14.450.000 de kilometri. Apophis este cunoscut din 2004, când a stârnit scenarii apocaliptice din cauza probabilităţii de a intra în coliziune cu Pământul.

Astronomii au calculat orbita asteroidului nou descoperit şi au estimat o probabilitate de 1 la 300 ca Apophis să lovească planeta. Nu în această noapte, ci la trecerea din aprilie 2029. NASA lansa în 2004 un comunicat de presă prin care solicita astronomilor să facă mai multe observaţii pentru a determina cât mai precis traiectoria asteroidului. Probabilitatea nu s-a redus în urma studierii amănunţite a traseului lui Apophis, ci dimpotrivă, deşi rămâne foarte mică.

Ziua în care coliziunea s-ar putea petrece este, desigur, vineri, 13 aprilie, peste 16 ani. Până la sfârşitul lui 2004, probabilitatea impactului cataclismic crescuse la 1 din 45.

Reconsiderarea orbitei cataclismice

Pe 27 decembrie 2004, astronomii au descoperit însă o imagine a lui Apophis din luna martie, care nu fusese luată în calcul în scenariile din ce în ce mai îngrijorătoare. Aceasta a crescut mult acurateţea calculării orbitei corpului ceresc de 300 de metri. Şansele ca Apophis să se ciocnească cu planeta noastră au scăzut până la zero, informează guardian.co.uk.

Totuşi, noul calcul acordă acum şanse (reduse) coliziunii în anul 2036. Apophis rămâne aşadar pe lista neagră a asteroizilor care au potenţialul de a deveni un pericol pentru Pământ. Sau, cel puţin, pentru formele de viaţă rezidente în prezent. Lista este actualizată de International Astronomical Union's Minor Planet Center.

Apophis face parte familia Aten, care nu fac parte din centura de asteroizi, ci călătoresc în interiorul orbitei Pământului, între noi şi Soare. Cea mai mare parte a orbitei lor este în apropiere de Soare, a cărui strălucire îi face greu de observat cu telescoapele de la sol.

Informaţiile necunoscute despre Apophis

Asteroidul va trece foarte aproape de Pământ în această noapte după standardele astronomice. Acesta nu se va apropia la o distanţă mai mică de 14,5 milioane de kilometri însă. În comparaţie, Luna orbitează Terra la o distanţp de 385.000 de kilometri.

Pasionaţii de astronomie care nu deţin telescop pot urmări evenimentul prin intermediul unuia virtual, cum este virtualtelescope.eu.

Prezenţa asteroidului pe cer în această noapte va fi de scurtă durată, informează NASA. Vizita le oferă însă astronomilor şansa rară de a-l observa amănunţit. Două dintre cele mai mari necunoscute în ecuaţia referitoare la Apophis rămân şi în prezent masa exactă a acestuia şi modul în care se roteşte. Ambii factori îi afectează orbita, care nu poate fi calculată precis în lispa acestor date.

O altă necunoscută este modul în care energia solară afectează orbita lui Apophis. Rusia a anunţat planul de a ataşa un dispozitiv de urmărire pe Apophis cândva după anul 2020, pentru a i se monitoriza cu o precizie mult mai mare traiectoria de pe Pământ.

Apophis revine într-o zi de vineri, 13

Dacă vizita din această noapte se va petrece la o distanţă confortabil de mare de Pământ, nu la fel stau lucrurile în cazul întâlnirii din 2029, când Apophis ne va trece la doar 30.000 de kilometri pe deasupra capului. Apophis va fi mai aproape de noi decât sateliţii de comunicare, care orbitează la 36.000 de kilometri, şi la mai puţin de o zecime din distanţa până la Lună. Aceasta, în cazul în care datele din observaţiile din noaptea aceasta şi până atunci vor confirma traiectoria cunoscută azi.

Deşi Apophis nu constituie un pericol imediat, are toate şansele să rămână în atenţia astronomilor în următorii ani. Aflarea răspunsurilor pe care le deţine asteroidul pot determina viitoarele acţiuni ale oamenilor de ştiinţă, fie că va fi vorba de o posibilă deturnare de la traseu, sau de populare a acestuia cu probe spaţiale.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite