VIDEO Animalele pot să „simtă“ lumina printr-un implant cerebral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cobaii s-au bucurat primii de „al şaselea simţ“. FOTO Wikimedia
Cobaii s-au bucurat primii de „al şaselea simţ“. FOTO Wikimedia

Cercetătorii din SUA au realizat un implant cerebral pe şoarecii de laborator prin care i-au dotat pe aceştia cu al şaselea simţ. Cobaii pot să „simtă“ lumina.

Lumina infraroşie este invizibilă pentru ochiul liber, dar cercetătorii au făcut-o vizibilă, într-o anume măsură, pentru şoarecii de laborator printr-un implant în creier. Echipa de cercetători de la Universitatea Duke au echipat cobaii cu un detector de lumină infraroşie conectat prin electrozi microscopici, scrie BBC. Acesta a venit în partea de creier responsabilă cu procesul de traducere a informaţiei tactile. 

Miguel Nicolelis, liderul proiectului, a spus că este pentru prima dată când un astfel de procedeu poate reproduce un simţ la animalele adulte. Mai mult, experimentul arată şi că o zonă a creierului responsabilă cu altceva poate deservi interpretării anumitor informaţii. 

„Am putea crea dispozitive sensibile la orice tip de energie. Poate fi vorba de câmpuri magnetice, unde radio sau ultrasunete. Am ales lumina infraroşie pentru că nu interfera cu înregistrările noastre electrofiziologice“, a declarat Nicolelis. El a fost completat de colegul său Eric Thomson. „Este prima lucrare prin care o neuroproteză este folosită pentru a augmenta o funcţie, practic îi permite unui animal normal să-şi dezvolte al şaselea simţ.“

Testele s-au desfăşurat într-o cameră cu trei surse diferite de lumină pe care cercetătorii le foloseau. Ei au învăţat cobaii să recunoască sursa activă de lumină şi s-o indice, iar ca recompensă primeau apă. Apoi le-au fost implantaţi senzorii şi au recunoscut lumina, la început, drept atingere. Într-o lună, au învăţat să asocieze semnalul cu sursa luminii.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite