VIDEO Un aisberg de dimensiunea oraşului New York se desprinde în Antarctica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii monitorizează naşterea aisbergului FOTO columbia.edu
Cercetătorii monitorizează naşterea aisbergului FOTO columbia.edu

Blocul de gheaţă este aproape eliberat de gheţarul Pine Island şi se va desprinde în curând. Fisura care va elibera aisbergul în ocean are 30 de kilometri lungime.

Oamenii de ştiinţă de la NASA monitorizează regiunea gheţarului de unde se va desprinde aisbergul uriaş. Suprafaţa acestuia va fi aproape egală cu cea a oraşului New York, estimează ABC News.

Pine Island este o peninsulă de gheaţă „ancorată” de Munţii Hudson în Marea Amundsen, conform dailymail.co.uk. Fisura a fost fotografiată pentru prima dată anul trecut, de echipajul NASA care monitorizează regiunea. Aceasta constituie prima dovadă înregistrată de oameni a modului de formare a unui aisberg, de la prima fisură de separare.

Oamenii de ştiinţă şi-au îndreptat atenţia asupra gheţarului atât din cauza dimensiunii sale, cât şi pentru că este foarte instabil. Pine Island reprezintă factorul cu cea mai mare incertitudine în estimările de evoluţie a nivelului mării, spun ei.

Fisura care va crea un nou aisberg este însă un proces natural, conform cercetătorilor NASA. Pe cea mai mare parte a lungimii, are aproximativ 80 de metri lăţime, dar în unele locuri deja s-a desprins până la aproape 250 de metri.

„Gheţarul pierde din dimensiuni într-un ritm foarte rapid, de aproape şase metri pe an”, a declarat Michael Studinger de la NASA. Pine Island este monitorizat prin satelit, specialiştii considerând desprinderea aisbergului un eveniment important.

Când se va elibera complet de gheţar, aisbergul va avea aproximativ  900 kilometri pătraţi, estimează specialiştii.

Gheţarul a fost măsurat cu radarul pentru a-i determina dimensiunea părţii scufundate în apă. Stratul de gheaţă are 500 de metri grosime, din care doar 49 sunt la suprafaţa apei.

Desprinderea aisbergului este mai mult decât un eveniment spectaculos pentru ceretători. Calotele glaciare de la ambii poli se subţiază, iar aceştia studiază schimbările de climat ale planetei.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite