Viaţa aproape a dispărut de pe Pământ acum 2 miliarde de ani. De ce condiţiile atmosferice din vechime sunt relevante azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou studiu a arătat că schimbări extreme apărute în atmosferă aproape că au sufocat orice urmă de viaţă pe Pământ acum aproximativ 2 miliarde de ani, relatează CNN.

Cercetătorii făcut descoperirea după ce au extras mostre de baritină, un mineral vechi de peste 2 miliarde de ani, din roci de pe Insulele Belcher, din Canada subarctică.  Întrucât rocile de o asemenea vechime „păstrează semnăturile chimice”, acestea oferă indicii ale condiţiilor atmosferice existente la momentul formării lor, a declarat pentru CNN Malcolm Hodgskiss, co-autorul studiului, doctorand la Stanford.

„Asta arată că un eveniment care implică o dispariţie de proporţii poate avea loc chiar şi atunci când pe pământ se găsesc doar microbi, iar acesta nu poate probat pe baza fosilelor, spune  Malcolm Hodgskiss, coautorul studiului publicat în  Proceedings of the National Academy of Sciences, potrivit Stanford News

 

Prea mult oxigen

Studiul s-a concentrat asupra fenomenului supranumit „Evenimentul Marii Oxidări”. Cu miliarde de ani în urmă, doar microrganismele supravieţuiau. În urma fotosintezei, acestea modificau compoziţia chimică a atmosferei, creând o supraproducţie de oxigen pe care nu o puteau însă susţine.

Microorganismele consumau nutrienţii necesari producerii de oxigen, declanşând un dezechilibru în atmosfera Pământului care a dus la o „scădere dramatică” a biosferei – formele de viaţă de pe pământ.

Oamenii de ştiinţă şi-au dat seama abia acum de adevăratele proporţii ale evenimentului. Potrivit calculelor echipei de cercetare între 80 şi 99.5 la sută dintre organisme dispăruseră de pe faţa pământului, a spus Hodgskiss. Erau pur şi simplu prea multe şi generau oxigen în exces.

„Chiar cele mai conservatoare estimări ale noastre depăşesc cu mult orice estimări privind cantitatea viaţă care a încetat să existe odată cu extincţia dinozaurilor de acum aproximativ 65 de milioane de ani”, a spus el.

Revelaţii ale condiţiilor atmosferice din vehime care îşi dovedesc relevanţa astăzi

Descoperirile sunt relevante astăzi pentru că pământul  este vulnerabil în faţa schimbărilor atmosferice, a explicat co-autorul studiului. Oceanele se încălzesc, ceea ce are impact asupra cantităţii anumitor nutrienţi.  Scurgerea apelor de suprafaţă în oceane dezechilibrează ecosistemele din adâncime, ameninţând organismele care fac fotosinteza generând peste jumătate din oxigenul din atmosferă.

”Mărimea biosferei de-a lungul erelor geologice a fost una dintre marile întrebări la care am încercat să răspundem în cercetările noastre asupra evoluţiei pământului”, a spus Erik Sperling, profesor de ştiinţe ale pământului la Stanford, care n-a participat la studiu, subliniind strânsa conexiune dintre biosferă şi nivelurile de oxigen şi dioxid de carbon din atmosferă.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite