„Vânătorul de planete“, gata să iasă în spaţiu. De ce a decis NASA să amâne lansarea INFOGRAFIE

„Vânătorul de planete“, gata să iasă în spaţiu. De ce a decis NASA să amâne lansarea INFOGRAFIE

Racheta Falcon 9 aşteapta unda verde pentru a propulsa în spaţiu noul telescop TESS Foto: space.com

NASA a amânat pentru miercuri lansarea noului său telescop spaţial, TESS, care are misiunea de a găsi noi planete asemănătoare Terrei, poate chiar unele care au permis dezoltarea vieţii. Satelitul pentru Studiul Exoplantelor prin Tranzit (Transiting Exoplanet Survey Satellite - TESS) trebuia să fie lansat iniţial luni la ora 18,32 (22,32 GMT), de la Cap Canaveral, în Florida.

Ştiri pe aceeaşi temă

Satelitul urma să fie lansat cu o rachetă reutilizabilă Falcon 9, furnizată de Space X, o companie aerospaţială privată, fondată în 2002 de vizionarul Elon Musk.
 
Cu puţin timp înainte de pornirea propulsoarelor, o serie de probleme apărute la racheta Falcon 9 i-au determinat pe oficialii de la NASA să amâne lansarea. Potrivit comunicatului oficial, citat de Space.com, NASA a decis să ruleze „analize suplimentare ale sistemelor GNC“ (de ghidare, navigaţie şi control) ale rachetei. Responsabilii americani au dat însă asigurări că telescopul spaţial TESS are toate sistemele în perfectă stare de funcţionare.
 
În următorii doi ani, misiunea telescopului TESS va fi de a cerceta peste 200.000 de stele dincolo de sistemul nostru solar, în căutarea de exoplanete. Precum Kepler, primul telescop de acest fel lansat în 2009, satelitul foloseşte metoda de tranzit, detectând planete atunci când trec prin faţa stelei pe care o orbitează şi a cărei lumină se estompează pe moment. Acest lucru permite aflarea de date despre mărimea, masa şi orbita lor. 
 
Zeci de Pământuri aşteaptă să fie găsite
 
Potrivit estimărilor NASA, „vânătorul de planete“ TESS ar putea descoperi astfel 20.000 de exoplanete, din care 50 de mărimea Pământului şi aproape 500 care vor fi de două ori mai mari decât planeta noastră, scrie „Le Figaro“, citat de news.ro. 
 
„Oamenii s-au întrebat întotdeauna dacă suntem singuri în Univers şi, până acum 25 de ani, singurele planete pe care le cunoştem erau cele opt din sistemul nostru solar“, a afirmat Paul Hertz, directorul Diviziei de Astrofizică a NASA. „Însă după ce am găsit mii de planete pe orbita altor stele, ne gândim că toate stelele din galaxia noastră trebuie să aibă propria familie de planete“, a mai spus el. 
 
În căutarea vieţii extraterestre
 
Misiunea Kepler a permis deja descoperirea a 2.300 de noi exoplanete confirmate de alţi sateliţi. Telescopul spaţial James Webb, care îi urmează lui Hubble şi a cărui lansare este prevăzută în 2020, ar putea detecta viaţă. 
 
„TESS este o punte între ceea ce am aflat deja despre exoplanete şi ce vom afla în viitor“, a precizat Jeff Volosin, director al proiectului de la Centrul Goddard de zboruri spaţiale ale NASA. „Cu speranţa că vom putea într-o zi, în următoarele decenii, să identificăm posibilitatea existenţei vieţii în afara sistemului nostru solar“.
 
citeste totul despre: