Uriaşul zburător care era mai mare decât un T-Rex

Uriaşul zburător
care era mai mare decât un T-Rex

FOTO Mark Witton via BBC

Mark Witton, un expert în paleobiologie, spune că mai mulţi oameni ar trebui şă ştie depre un animal zburător spectaculos, care a trăit cu mai bine de 65 de milioane de ani în urmă: Aramburgiania philadelphiae.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aramburgiania a fost un pterozaurian-un ordin de reptile care includ pterodactilii, dar care este diferit faţă de dinozauri. 
 
Acesta a trăit în timpul Cretacicului târziu, în acelaşi timp cu Tyrannosaurus Rex. La fel ca T-Rex, Arambourgiania era mare. Cu o anvergură a aripilor de aproximativ 10 metri şi un gât neobişnuit de lung, se numără printre cele mai mari zburătoare care au trăit vreodată-practic, cam de mărimea unui avion mai mic.
 
„Un animal zburător cu un gât asemănător cu al unei girafe. Este extraordinar,” a spus Wiiton, citat de BBC Earth.
 
Witton a scris pe blogul său că Arambourgiania ar merita propriul fan club. Acesta a subliniat că un număr de pterozaurieni din aceeaşi perioadă, ca Quetzalcoatlus northropi, sunt, în general, mai bine cunoscuţi.
 
Este posibil ca Arambourgiania să fie fost mai mic per total, însă este special dintr-un alt motiv: ştim că gâtul său ar fi avut o lungime de circa trei metri.
 
„Este o lungime aproape dublă faţă de ceea ce am vedea la un alt pterozaurian,” a explicat Witton.
 
Este greu de spus ceva cu certitudine referitor la această impresionantă specie de pterozaurian, însă ceea ce ştim despre gâtul său este bazat pe câteva fosile, incluzând o vertebră a gâtului descoperită în Iordania.
 
Este posibil ca Arambourgiania să fi fost răspândit în toată lumea şi să fi zburat pe tot globul. Există fosile de pterozaurieni în Europa de Est, America de Nord, Orientul Mijlociu şi Asia.
 
citeste totul despre: