Uniunea Europeană finanţează un proiect care îţi va răci băutura în mai puţin de un minut şi o va face economic

Uniunea Europeană finanţează un proiect care îţi va răci băutura în mai puţin de un minut şi o va face economic

V-Tex pentru a răci rapid băuturile.

Rapidcool este un proiect susţinut de Uniunea Europeană destinat răcirii băuturilor în aproximativ 45 de secunde. Tehnologia este cu 80% mai eficientă decât oricare alte dispozitive de răcire.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rapidcool a dezvoltat un dispozitiv pentru răcirea băuturilor, fie la doză, fie la sticlă, de la temperatura camerei la 4°C în 45 de secunde sau chiar mai puţin. Rezultatele au arătat o economie de energie de peste 80% în comparaţie cu alte dispozitive de răcire deschise şi de 54% comparativ cu dispozitivele cu uşă de sticlă (cifre rezultate în urma răcirii a 200 de doze de 500 ml pe zi), se arată în comunicatul remis „Adevărul“.

Conceptul Rapidcool a fost dezvoltat de compania britanică Enviro-Cool (UK) Limited, care a primit o finanţare de 903.000 de euro pentru dezvoltarea acestuia pentru producţia la nivel comercial. Rezultatul este o tehnologie de vârf care atinge eficienţă energetică şi timpi de răcire ultra rapizi. „Acesta este un produs care va ajuta la realizarea de economii financiare, va proteja mediul înconjurător şi va crea locuri de muncă. Comisia s-a angajat să acorde şi mai multe fonduri europene pentru proiectele care pot cu adevărat să facă o diferenţă în vieţile oamenilor“, a declarat Michael Jennings, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Economia în ceea ce priveşte costurile cu electricitatea pentru fiecare frigider este de 832 de euro pe an comparativ cu dispozitivele de răcire deschise şi de 219 euro în comparaţie cu dispozitivele cu uşă de sticlă (având în vedere un cost al electricităţii de 0,20 de euro/kWh).

Rapidcool se concentrează pe răcirea unor cantităţi mici, oricând e nevoie, nemaifiind astfel nevoie de a avea dispozitive mari de răcire care să păstreze stocuri întregi şi care sunt nevoite să funcţioneze încontinuu pentru a putea furniza băuturi reci la ora deschiderii. Pentru a răci băuturile în cel mai rapid mod cu putinţă fără ca suprafaţa să îngheţe înainte ca interiorul să se răcească, este nevoie ca lichidul să fie amestecat eficient.

Cheia tehnologiei folosite de Rapidcool, deja patentată cu numele de V-tex, este modul în care băutura este agitată fără a se revărsa la dechidere. Este în curs de dezvoltare o gamă de produse asociate, care se adresează consumatorilor casnici, precum şi uzului comercial/retail. Aceste produse vor putea fi utilizate acasă, la locul de muncă, în baruri, restaurante sau hoteluri, şi pot răci o gamă variată de băuturi, de la doze de 150 ml până la sticle de vin de 750 ml.

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

citeste totul despre: