Un studiu NASA explică de ce axa de rotaţie a Pământului nu mai este stabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai este nici un secret faptul că planeta noastră a trecut prin nişte schimbări semnificative în ultima jumătate de secol. De la încălzirea globală până la desprinderea masei de gheaţă din Groenlanda, aceste cauze au un efect la care nu se aştepta nimeni.

Axa Pământului a suferit schimbări semnificative în ultimii ani şi dă semne că acestea vor continua şi în perioada care va urma. 

Un studiu realizat de cercetătorii NASA din cadrul Jet Propulsion Laboratory explică faptul că stabilitatea mişcării de rotaţie a Pământului nu mai este ce era odinioară şi că explicaţia pentru acest lucru este una destul de simplă.

Măsurătorile realizate pentru secolul 20 ne arată că axa de rotaţie a Pământului a suferit de zece centimetri pe an, eea ce înseamnă că planeta noastră îşi modifică poziţia în jurul propriei axe cu o viteză de zece metri pe secol. 

Oamenii de ştiinţă ai NASA au identificat trei cauze pentru această problemă.

Una dintre ele este desprinderea unei mase de gheaţă din Groenlanda cu o greutate de 7500 de gigatone, greutatea adunată a „20 de milioane de clădiri Empire State Building”, după cum explică savanţii. Topirea blocului gigant de gheaţă a dus la creşterea nivelului oceanelor, fapt care a afectat axa Pământului.

O altă cauză este reprezentată de revenirea la forma naturală a scoarţei Pământului, în urma mişcării gheţarilor. Aceştia exercitau o forţă de presiune extrem de mare asupra rocilor, apăsându-le pe acestea spre centrul planetei, iar odată cu eliberarea apăsării, mişcarea polară a Pământului a devenit mai pronunţată.

O a treia cauză responsabilă pentru modificarea axei de rotaţie este convecţia matalei, dată de deplasarea rocilor firbinţi care are loc în interiorul Pământului. Aceasta poate modifica amplasamentul planetei prin violenţa mişcărilor care au loc sub scoarţă.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite