Cum să salvezi lumea nefăcând nimic - povestea soldatului rus care a făcut acest lucru în urmă cu 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După Al Doilea Război Mondial, lumea a intrat în Războiul Rece. SUA şi URSS erau rivali peste o Europă care se reconstruia şi peste toată liniştea aparentă domnea teama de un război nuclear. În urmă cu 30 de ani, un rus a evitat războiul nuclear nefăcând nimic.

Stanislav Petrov e un anonim în mare parte a vieţii sale, mai puţin pe 26 septembrie. Asta mulţumită cutezanţei sale din urmă cu 30 de ani. Pe 26 septembrie 1983, Petrov a evitat un dezastru, a decis să nu anunţe un atac din partea SUA care s-a dovedit o alarmă falsă, notează The Independent. În '83, sistemele de avertizare antirachetă ale sovieticilor din Serpukov-15, o bază militară situată în apropiere de Moscova, au detectat un atac cu cinci rachete lansat asupra URSS de către Statele Unite.

Ordinele erau ca într-o atare situaţie să se lanseze un contraatac, dar Petrov, care monitoriza potenţialele atacuri inamice, a decis să nu le comunice superiorilor săi ce se întâmplă. Decizia s-a dovedit înţeleaptă când a venit confirmarea că totul e o alarmă falsă. El pune decizia de a nu acţiona pe seama unui sentiment, aşa a simţit corect să acţioneze, dar şi pe logică, dacă SUA acţionau, atunci nu lansau doar 5 rachete.

„Aveam datele care prezentau un atac cu rachete iminent. Dacă îmi informam superiorii, nu ar fi zis nu unui atac din partea noastră“, a declarat acesta pentru BBC. „Tot ce trebuia să fac era să pun mâna pe telefon şi să-i anunţ, însă nu puteam să mă mişc. Am încremenit“, a mai spus fostul locotenent colonel, acum în vârstă de 74 de ani. Petrov nu avea încredere nici în sistemele sovietice de atenţionare pe care le-a caracterizat drept rudimentare.

După 30 de ani de la acel moment, Petrov consideră că riscul unui atac nuclear era de 50% şi nu a fost pe deplin sigur că era alarmă falsă. E sigur însă că dacă altcineva ar fi fost în locul său, situaţia era cu totul alta. Mai mult, a ţinut secretele evenimentele de atunci vreme de 10 ani. Nu ar fi fost de laudă pentru URSS că sistemul său de interceptare a rachetelor funcţionează atât de prost. A fost însă premiat după ce Uniunea s-a destrămat.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite