Un scenariu apocaliptic: ce s-ar întâmpla dacă s-ar termina rezervele de petrol ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape 50 de ani, lumea era atenţionată asupra dispariţiei rezervelor de petrol. Atât de mult s-a vorbit despre această posibilitate, şi asta în timp ce noi şi noi rezerve de ţiţei erau descoperite, încât aproape nimeni nu mai lua în seama anunţurile celor cîteva organizaţii ecologiste.

Am continuat să trăim „visul” celei mai bune perioade din istoria Terrei. Cel puţin aşa ne spuneau analiştii. În scenariul nostru, petrolul s-a terminat, iar umanitatea se confruntă cu cea mai rea dintre spaimele ei. Că am conştientizat sau nu, mai toate activităţile noastre de zi cu zi depindeau de petrol, de la hrana pe care o consumam şi până la automobilele pe care le conduceam. Tot ceea ce ştiam noi este pe cale să schimbe…

Primele cinci săptămâni

Săptămâna nr. 1

Programele TV ale celor mai multe dintre televiziunile lumii s-au oprit. În locul lor, în toate limbile pământului, crainicii anunţă acelaşi lucru: rezervele de petrol ale lumii s-au epuizat. Este anul 2053. Ceea ce până atunci păruse un scenariu apocaliptic demn de un roman SF începe să devină realitate. Între timp, toate ţările exportatoare de petrol şi-au chemat deja tancurile petroliere înapoi. Lumea obişnuia să consume circa 77 de milioane de barili de ţiţei pe zi, dintre care cel puţin un sfert ajungeau în Statele Unite ale Americii, de departe cel mai mare consumator de petrol al planetei. Puţine state ale Terrei şi-au asigurat rezerve, dar şi acestea se vor epuiza în cateva luni, chiar şi în condiţiile în care restricţii maxime vor fi impuse. Ultimele resurse sunt canalizate către segmentele vitale ale activităţilor de zi cu zi: către spitale, către transporturile de alimente şi către… forţele poliţieneşti şi militare. Experienţa revoltelor de pe străzile marilor oraşe este vie iar ele pot apărea în orice moment. Este imperios necesar ca lumea să nu fie cuprinsă de haos, iar guvernele tuturor ţărilor lumii şi-au mobilizat deja toate dispozitivile de apărare a cetăţenilor.

Săptămâna nr. 2

Citeşte continuarea pe site-ul stiintasitehnica.com

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite