Un sarcofag egiptean va fi deschis în direct la televiziune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
s

Sarcofagul unui nobil egiptean va fi deschis în direct, la televiziune, în timpul unei emisiuni speciale a canalului american Discovery, un eveniment la care va participa un oficial egiptean, scrie AFP.

La solicitarea AFP, un purtător de cuvânt al postului a indicat joi că situl arheologic, descoperit în februarie 2018, unde se afla sarcofagul, era situat în exteriorul oraşului Minya, la sud de Cairo.               

Emisiunea "Expedition Unknown: Egypt Live" (Expediţie necunoscută: Egipt în direct) va fi difuzată duminică seară (ora 00.00 GMT luni), apoi pe site. 

Consiliul suprem egiptean al antichităţilor a refuzat orice comentariu, chiar dacă prezenţa secretarului general al Consiliului, Mostafa Waziri, a fost anunţată de Discovery.

Purtătorul de cuvânt al postului de televiziune a confirmat că proiectul a fost realizat în colaborare cu ministerul egiptean de Antichităţi. 

Postul explică faptul că în sit arheologii au descoperit recent galerii care duc la mai multe camere funerare care adăpostesc 40 de mumii de nobili egipteni. 

Una dintre acestea va fi dezvăluită în timpul emisiunii. Discovery a refuzat să transmită identitatea defunctului dar a afirmat că va fi dezvăluită în timpul emisiunii. 

Într-un comunicat, difuzat la sfârşitul lunii martie, canalul a anunţat că celebrul arheolog egiptean Zahi Hawass, fost ministru al Antichităţilor, va participa de asemenea la eveniment. 

Întrebat de AFP despre o eventuală tranzacţie financiară între postul de televiziune şi Statul egiptean pentru a obţine autorizaţia de a filma şi de a deschide mormântul, purtătorul de cuvânt al Discovery a refuzat orice comentariu. 

"Este un spectacol în final. Asta ar putea să-i facă pe oameni să iubească antichităţile şi este o bună ocazie de a promova turismul, dacă este bine făcută", a declarat sub anonimat o expertă în arheologie egipteană. 

Instabilitatea politică şi atentatele au dat o lovitură dură turismului din ţară după revoluţia din 2011. Sectorul a cunoscut o relativă ameliorare în 2018. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite