Un om controlează creierul unui animal folosindu-şi doar gândurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creierul uman îl poate controla pe cel al altui animal. FOTO HudginsMediaton
Creierul uman îl poate controla pe cel al altui animal. FOTO HudginsMediaton

Controlul cerebral a devenit puţin mai real cu un nou experiment realizat de cei de la Harvard. Un bărbat a putut influenţa un cobai doar cu puterea minţii.

O echipă de la Harvard Medical School a dezvoltat o metodă de conectare a două creiere, non-invazivă, prin care un om a putut influenţa un şoarece de laborator, scrie Wired. Cobaiul nu a fost pus decât să-şi mişte coada, sistemul este încă într-o fază incipientă, dar a demonstrat un principiu.

Radiologul Seung-Schik Yoo împreună cu colegii săi inovează comunicarea prin crearea acestei metode. Până acum au mai fost cazuri de conectare a unui creier la un computer, iar acesta din urmă a putut fi influenţat, dar conectarea a două creiere fără a folosi electrozi este o premieră.

Echipa lui Yoo a folosit o electroencefalogramă (EEG) şi o metodă de focalizare a ultrasunetelor (FUS) pentru a stimula creierul. Ambele metode au fost folosite în experimente care au presupus conectarea unui creier la un computer şi viceversa, iar acum au fost utilizate pentru a conecta creierelor celor două mamifere.

Astfel, procesul de la gând la mişcatul cozii este următorul: omul s-a gândit, iar intenţia a fost detectată de EEG, apoi trimisă unui computer care a declanşat FUS pentru stimularea creierului cobaiului. Rezultatul? Coada cobaiului s-a mişcat prin puterea gândului unui om. Echipa consideră că ar putea rafina controlul printr-un EEG pe mai multe canale sau prin folosirea unei rezonanţe magnetice nucleare funcţionale (fMRI).

Experimentul este prezentat în videoclipul de mai jos.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite