Un nou studiu arată că Pământul era acoperit de apă în urmă cu 3 miliarde de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ocean indian

De asemenea, planeta noastră nu avea continente la acea vreme, acestea făcându-şi apariţia ulterior, ca urmare a mişcării plăcilor tectonice.

Un studiu publicat ieri în revista Nature Geoscience de către Benjamin Johnson, profesor asistent în cadrul Departamentului Ştiinţelor Geologice şi Atmosferice de la Universitatea de Stat din Iowa şi Boswell Wing, profesor al ştiinţelor geologice la Universitatea din Boulder, Colorado, a examinat rocile din regiunea australiană Panorama, situată în vestul ţării, descoperind că planeta noastră a fost odată acoperită de apă, iar continentele sale s-au format ulterior.

Motivul principal pentru care cei doi oameni de ştiinţă au ales acest loc este faptul că regiunea Panorama conservă un sistem hidrotermal vechi de 3,2 miliarde de ani, aflându-se în acea perioadă pe fundul unui ocean uriaş. Aici pot fi descoperite diferite versiuni (sau izotopi) de oxigen, care pot ajuta cercetătorii să descifreze modificările de temperatură şi schimbările climatice la nivel global produse în urmă cu milioane şi miliarde de ani.

Johnson şi Wing au recoltat peste 100 de mostre de sedimente din această zonă, descoperind că, în urmă cu 3,2 miliarde de ani, oceanele aveau în componenţa lor mai mult oxigen-18 decât oxigen-16, cel din urmă fiind izotopul cel mai comun în oceanele din zilele noastre.

La nivel global, masele continentale sunt cele care ”fură” oxigen 18 din oceane, astfel că prezenţa masivă a acestui izotop în apele din acele timpuri arată că niciun continet nu exista atunci, conform studiului.

Misterul provenienţei apei

Johnson spune că şi alţi cercetători au propus în trecut ideea că planeta noastră ar fi fost acoperită aproape în întregime de ape, însă descoperirea sa ”arată limite reale ale prezenţei unor suprafeţe de pământ deasupra nivelului mării”.

Apariţia continentelor a survenit aşadar ulterior, ca urmare a mişcării plăcilor tectonice, care au împins spre suprafaţa apei mase pietroase enorme.

De unde a venit apa care acoperea Terra în urmă cu 3,2 miliarde de ani rămâne însă un mister. Oamenii de ştiinţă au sugerat de-a lungul timpului mai multe soluţii, printre cele mai susţinute fiind sosirea sa prin intermediul unor comete bogate în gheaţă, provenite dintr-o altă galaxie.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite