Un nou raport al oamenilor de ştiinţă avertizează cu privire la un „viitor înspăimântător” cauzat de schimbările climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: This is climate change
Foto: This is climate change

Un nou material din seria „Age of Extinction” a celor de la The Guardian atrage atenţia asupra faptului că lumea nu reuşeşte în continuare să vadă ameninţarea pe care o au pierderea biodiversităţii şi criza climatică.

Planeta se confruntă cu un „viitor înspăimântător, al unei extincţii în masă, un declin al sănătăţii indivizilor şi tulburări sociale puternice datorate schimbărilor climatice” susţine o echipă internaţională de cercetători, citată de The Guardian în seria de articole ale publicaţiei britanice, Age of Extinction.

Cei 17 experţi, printre care se numără şi profesorul Paul Ehrlich de la universitatea Stanford, autor al cărţii „The Population Bomb”, dar şi oameni de ştiinţă din Mexic, Australia şi SUA, spun că planeta este într-o stare mult mai proastă decât majoritatea oamenilor (inclusiv oamenii de ştiinţă) au înţeles.

„Scara la care au ajuns ameninţările asupra biosferei şi tuturor formelor de viaţă, inclusiv asupra omenirii, este atât de mare încât este greu de înţeles chiar şi pentru cei mai informaţi experţi” este mesajul acestora într-un raport publicat în Frontiers in Conversation Science, care face referire la mai mult de 150 de studii care au detaliat, de-a lungul timpului, principalele provocări legate de mediul înconjurător.

Raportul avertizează cu privire la apariţia unor migraţii în masă, datorate schimbărilor climatice, la faptul că pandemia de COVID-19 va fi urmată de altele şi la conflictele asupra resurselor, care vor fi inevitabile dacă nu acţionăm rapid. „Vrem să le oferim liderilor un „duş rece” care să le arate în ce stare se află planeta şi că este esenţial să începem planurile pentru a evita un viitor îngrozitor” se arată în raport.

Cererile cercetătorilor par însă a fi imposibil de atins în acest moment. Aceştia şi-ar dori schimbări radicale la filosofia capitalismului global şi în domenii precum educaţia sau egalitatea de şanse. De asemenea, aceştia cer renunţarea la ideea creşterii economice perpetue, la renunţarea folosirii combustibililor fosili, precum şi încheierea unor activităţi de lobby distructiv al companiilor.

Raportul vine la doar câteva luni după ce întreaga lume a eşuat în a atinge oricare din ţelurile Aichi, create de ONU pentru a opri distrugerea naturii. Practic, în ultimii 20 de ani, niciun guvern nu a reuşit să atingă vreunul din aceste ţeluri. Chiar în această săptămână, o coaliţie de peste 50 de ţări, a promis să protejeze aproximativ o treime din planetă până în 2030.

Ultimii ani au fost plini de avertismente grave legate de soarta planetei din partea oamenilor de ştiinţă, existând inclusiv un comunicat semnat de 11.000 de cercetători în 2019 care spune că oamenii vor înfrunta „suferinţe de nedescris din cauza schimbărilor climatice” dacă nu sunt făcute schimbări majore. În 2016, peste 150 de cercetători australieni, care se ocupă cu studiul schimbărilor climatice, au trimis o scrisoare deschisă prim ministrului de atunci, Malcolm Turnbull, cerându-i acţiuni imediate pentru a reduce emisiile de carbon. În acelaşi an, o altă scrisoare deschisă a fost publicată pentru a fi văzută de întreaga lume, în care 375 de oameni de ştiinţă (inclusiv 30 de câştigători ai premiului Nobel) îşi exprimau frustrările cu privire la lipsa acţiunilor politicului cu privire la schimbările climatice.

Un ecologist de la universitatea din Reading, profesorul Tom Oliver, atrăgea însă atenţia că „oamenii de ştiinţă ar trebui acum să treacă peste simpla documentare a problemei declinului mediului înconjurător, şi să vină în schimb cu cele mai bune soluţii pentru a acţiona”. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite