Un milion de păsări marine au murit în urma încălzirii apelor oceanice pe o vastă porţiune „fierbinte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu al cerceătorilor americani, publicat miercuri, a arătat că încălzirea apelor oceanice pe o porţiune de peste 1.500 de kilometri a dus la moartea prin înfometare a unui milion de păsări marine pe coasta de vest a Americii de Nord, în decurs de un an, relatează CNN.

Pe parcursul unui an  - vara anului 2015 – primăvara anului 2016 -  zeci de mii de pinguini nordici emaciaţi au eşuat de-a lungul coastei de vest a Americii de Nord, din California până în Alaska, iar acum oamenii de ştiinţă au oferit o explicaţie – încălzirea apelor Oceanului Pacific de nord-est pe o porţiune de 1.600 de kilometri.

Un val de încălzire a apelor oceanice a fost stârnit în 2013 în urma formării unor anticicloane – presiunea atmosferică creşte când o masă de aer se răceşte şi devine compactă. Încălzirea a fost accelerată în vara lui 2015 din cauza unui fenomen climatic numit El Nino care s-a prelungit până în 2016 – o porţiune de ocean de sute de kilometri a devenit mai caldă cu 3 pănă la 6 grade Celsius dând peste cap ecosistemele marine printr-o scădere dramatică a unor alge microscopice care furnizau hrana mai multor animale – de la balene la creveţi – concomitent cu  proliferarea unor alge care au devenit capcane pentru acestea.

Leii de mare, pinguinii cu creastă şi balenele sunt alte animale care au murit în număr mare.

O echipă de cercetători de la Universitatea Washington, într-un studiu publicat miercuri în jurnalul Plos One, a estimat însă că în jur de un milion de pinguini nordici au murit, deşi doar puţin peste 60.000 de mii de exemplare au fost găsite eşuate pe ţărm, mai ales în Alaska.

Păsările au murit de foame după ce hrana a devenit tot mai puţină – încălzirea apelor a accelerat metabolismul unor peşti prădători precum somonul şi codul care au vânat mai mult şi au lăsat mai puţin peşte pentru aceşti pinguini. Perioada de foamete a creat dificultăţi de reproducere pentru coloniile supravieţuitoare – dificultăţi care au persistat ani după ce a luat sfârşit.

Familie de pinguini nordici Foto captură You Tube/Global News

Foto captură You Tube/Global News

În decursul sezonului de reproducere din 2016, 12 colonii de pinguini nordici n-au avut niciun pui – şi de fapt, spun cercetătorii, numărul coloniilor sterile ar putea fi mai mare, întrucât ei monitorizează doar un sfert dintre ele.

„Mărimea şi nivelul eşecului reproductiv sunt fără precedent”, a spus coordonatorul studiului, John Piatt. „Descoperirea ne-a uluit şi alarmat deopotrivă şi este o avertizare în legătură cu impactul masiv al încălzirii oceanice persistente asupra ecosistemelor marine”.

Cercetătorii au subliniat că nu se poate spune dacă coloniile îşi vor reveni, în condiţiile „previziunilor de încălzire globală şi probabilităţii asociate că frecvenţa acestor valuri de căldură va creşte”.

Ape încălzite întinse pe o porţiune uriaşă  denumită „blob” s-au format şi pe coasta estică a noii Zeelande – cu o suprafaţă de un milion de kilometri pătraţi, acest blob este vizibil din spaţiu.

Aceste fenomene ar trebui să fie rare, dar oamenii de ştiinţă spun că pot deveni mai frecvente odată cu schimbările climatice globale. Valurile de căldură care încălzesc suprafaţa oceanică au crescut în frecvenţă şi durată în ultimii 30 de ani –nivelul încălzirii oceanice fiind cel mai ridicat în Atlanticul de Nord.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite