Un inginer în construcţii are o nouă teorie cu privire la degradarea piramidelor: perfecţiunea este de vină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piramida Bent pare a fi, cu greşelile ei de construcţie, cea mai rezistentă.
Piramida Bent pare a fi, cu greşelile ei de construcţie, cea mai rezistentă.

Un inginer în construcţii vine cu o nouă teorie în ceea ce priveşte degradarea piramidelor din Egipt. El consideră că tocmai perfecţiunea acestor construcţii le aduce pieirea.

Inginerul Peter James a fost contractat pentru a opri degradarea piramidei Bent, sau cel puţin a o încetini. Dar el a vrut întâi să afle de ce piramidele se degradează, de ce cad blocuri din ele. Concluzia la care a ajuns este că tocmai perfecţionarea tehnicii de construire a acestora este cauza, scrie The Atlantic.

Paradoxal sau nu, vechii egipteni au tins spre perfecţiunea piramidelor şi tocmai asta le-a transformat în nişte monumente care nu rezistă testului timpului.

În Egipt, în zona în care sunt piramidele, temperaturile sunt ridicate, ajung până la 40 de grade Celsius ziua şi scad până la aproximativ 3 grade noaptea. În tot acest timp, construcţiile sunt expuse vântului şi intemperiilor. Teoria lui James este că blocurile din care sunt construite acestea se dilată şi se contractă, lărgind constant spaţiul în care se regăsesc.

În timp, cum ar fi mileniile care au trecut de când au fost ridicate piramidele, au dus la prăbuşirea faţadelor. Există însă şi o excepţie, tocmai piramida Bent de care se ocupă James. Se pare că această, fiind ridicată pe la începuturile acestui curent, nu era perfectă. Mai precis, blocurile de piatră aveau spaţii între ele şi le era permisă astfel mişcarea, de aceea degradarea nu e la fel de mare. La baza piramidelor se observă cel mai bine această mişcare constant, la Bent s-au rupt doar bucăţi de la vârf şi bază.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite