Un cadavru vechi de 500 de ani al unei specii de peşte aproape dispărute, găsit în epava unei nave daneze

Un cadavru vechi de 500 de ani al unei specii de peşte aproape dispărute, găsit în epava unei nave daneze

Foto: Brett Seymour / Lund University

Cercetătorii Universităţii Lund din Suedia au anunţat descoperirea, indicând că peştele urma să fie oferit drept cadou suedezilor, în 1495, în schimbul alăturării acestora la Uniunea Nordică.

Ştiri pe aceeaşi temă

În timpul sărbătorii de Midsummer din 1495, regele danez Hans se afla în drum către Kalmar, Suedia, pe nava regală Gribshunden, cel mai frumos vas al său. El plecase din Copenhaga cu un singur gând - să îi facă pe suedezi să se alăture Uniunii Nordice, sub comanda sa. Astfel, călătoria trebuia să ilustreze puterea şi grandoarea regelui, pentru a fi suficient de convingător mesajul transmis.

În apropiere de oraşul Ronneby însă, care pe atunci se afla în stăpânirea Danemarcei, Gribshunden s-a scufundat, după ce un foc a erupt la bordul navei. Regele nu se afla atunci pe vas, scăpând astfel nevătămat, însă echipajul şi încărcătura lui Gribshunden s-au coborât în adâncuri, odată cu nava, acolo unde se află şi în ziua de astăzi.

Marea Baltică oferă însă un mediu unic, având o concentraţie de oxigen scăzută şi salinitate redusă, asfel că epava nu a fost distrusă şi a putut fi descoperită în urmă cu aproximativ 50 de ani. Recent, cercetătorii de la Universitatea Lund au anunţat şi o descoperire fascinantă făcută pe epavă: cadavrul unui sturion atlantic, de doi metri lungime - un peşte care în ziua de astăzi este aproape dispărut.

Cadavrul a fost descoperit într-un butoi din lemn aflat pe epavă şi se pare că ar fi putut fi un cadou pentru suedezi, pentru a-i atrage de partea sa, sau o demonstraţie de putere, dată fiind natura călătoriei lui Hans. Sturionul atlantic era căutat la acea vreme deoarece vezica sa înotătoare era folosită la producţia unui lipici şi a vopselei aurii.

Descoperirea de pe Gribshunden este unică atât dintr-un context european, cât şi unul scandinav - rareori au fost descoperite rămăşiţe atât de bine conservate la un sit arheologic subacvatic. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările