Un asteroid ar putea deveni cea mai mică planetă pitică din sistemul solar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forma sferică a asteroidului este elementul principal care îi lipsea acestuia pentru a fi considerat o planetă pitică. Foto: space.com
Forma sferică a asteroidului este elementul principal care îi lipsea acestuia pentru a fi considerat o planetă pitică. Foto: space.com

Asteroidul Hygiea ar putea fi clasificat ca o planetă pitică, preluând astfel titlul deţinut în acest moment de Ceres, cea mai mică planetă pitică din sistemul solar.

Astronomii au reuşit să surprindă o imagine la rezoluţie înaltă a asteroidului Hygiea, al patrulea cel mai mare corp din Centura de Asteroizi. Descoperirea uimitoare a fost faptul că asteroidul are o formă circulară, unul dintre principalele caracteristici ale unei planete pitice şi singura care îi lipsea acestui asteroid pentru o astfel de clasificare.

Forma circulară a planetelor pitice arată că acestea au o masă gravitaţională suficient de mare pentru a forma această sferă. Hygiea avea deja alte caracteristici necesare pentru a fi clasificat drept planetă pitică, precum faptul că realizează o orbită în jurul Soarelui, nu este considerat o lună care orbitează o altă planetă, şi nici nu a îndepărtat alte obiecte situate pe propria sa orbită.

Aşadar, care este mărimea acestui potenţial nou membru al familiei planetelor pitice? Conform unei echipe de astronomi, condusă de cercetătorul Pierre Vernazza, de la Laboratorul de Astrofizică din Marseille, diametrul estimat al lui Hygiea este de 430 de kilometri. Space.com arată că acest diametru este echivalentul a mai puţin de o cincime din cel al celui mai faimos membru al planetelor pitice, Pluto (acesta are un diametru de 2400 de kilometri).

În acest moment, Ceres deţine titulatura de ”cea mai mică planetă pitică”, cu un diametru de 950 de kilometri. Hygiea ar putea prelua această coroană în cazul în care Uniunea Astronomică Internaţională decide că asteroidul este, într-adevăr, o planetă pitică.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite