Un asteroid cu potenţial devastator a trecut razant pe lângă Pământ. Cum de nu a fost depistat din timp de către cercetători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un asteroid de dimensiuni considerabile a trecut la mică distanţă de planeta noastră, luându-i prin surprindere chiar şi pe astronomi.

Cu o dimensiune cuprinsă între 57 şi 130 de metri, roca spaţială denumită „2019 OK”  a trecut pe nesimţite pe lângă Pământ joi dimineaţă, 25 iulie. Asteroidul a fost la o distanţă de 73.000 de kilometri de Terra, ceea ce a fost, potrivit unui astronom citat de Washington Post, „inconfortabil de aproape”.

Dacă asteroidul chiar ar fi lovit planeta noastră, impactul ar fi cauzat efecte devastatoare, potrivit lui Michael Brown, profesor asociat în astronomie la Universitatea Monash din Australia.

Astronomi din Brazilia şi Statele Unite au descoperit în mod separat asteroidul 2019 OK, iar vizita-surpriză a fost anunţată la aproximativ două ore după ce roca a trecut pe lângă Pământ. „Lipsa unui avertisment arată cât de repede asteroizi cu potenţial periculos pot ajunge la noi”, a scris Brown. Şi deşi acest asteroid „nu reprezintă o ameninţare pentru Pământ la acest moment”, alţi astfel de asteroizi pot exista.

Astronomii încearcă în mod constant să identifice asteroizii cu traiectorii periculoase cu mult înainte de a se apropia de planeta noastră, dar în acest caz au avut confirmarea abia cu 24 de ore înainte, pentru că venea dinspre Soare şi ar fi fost greu de observat.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite