Ultima marfă „made in China“: poluarea. Consumismul din America a ajuns să fie un bumerang şi să îi distrugă clima

Ultima marfă „made in China“: poluarea. Consumismul din America a ajuns să fie un bumerang şi să îi distrugă clima

În centrul de afaceri al Beijing, poluarea îţi ia ochii. La propriu. FOTO Reuters

Problema poluării din China s-ar putea să nu se limiteze doar la această ţară. Un studiu recent arată că vremea din Statele Unite ale Americii este direct influenţat. Însă tot SUA ar fi responsabile de o parte din această poluare.

Quartz informează cu privire la un studiu (aici) realizat de departamentul cercetării atmosferei de la Universitatea Texas A&M care arată că poluarea din China a trecut peste Pacific până în America de Nord. Cercetarea specialiştilor s-a concentrat pe monitorizarea aerului şi identificarea particulelor provenite din arderea combustibililor fosili şi din alte procese industriale. Acestea pot influenţa direct circuitul apei în natură, evoluţia norilor şi cantitatea de precipitaţii.

Cercetătorii susţin că au apelat şi la datele din perioada pre-industrială, luând drept referinţă anul 1850, dar au folosit şi date din secolul acesta, referinţa fiind în anul 2000. Au concluzionat că poluarea cauzată de China străbate Pacificul şi ajunge până în America de Nord unde destabilizează ecosistemul. Asta se traduce într-o cantitate mai mare de precipitaţii şi dezvoltarea altor fenomene, cum ar fi cicloanele mai puternice.

„Nu avem îndoieli că particulele dăunătoare din Asia ajung să influenţeze clima de deasupra Pacificului şi condiţiile meteorologice din America de Nord şi din restul lumii“, a afirmat Renyi Zhang, unul dintre cercetători. În lucrarea lor menţionează că în aproximativ o săptămână ajunge un nor toxic din China deasupra Pacificului până în America de Nord.

Ironic în această situaţie e că SUA suportă poluarea care îi furnizează bunuri de consum şi bunuri de pe urma cărora obţine bani în economie. Aproximativ 20% din poluanţii proveniţi din China au ajuns în aer din cauza proceselor de fabricarea a diverselor bunuri de export, printre care sunt bunuri livrate către SUA şi alte pieţe ale lumii. În definitiv, cele mai multe dispozitive mobile sunt construite în China, numind doar unul dintre domeniile în care cererea e tot mai mare, iar costurile se vor tot mai mici.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: