Toaleta care nu foloseşte apă, un nou proiect în care se implică Bill Gates

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a fondat Microsoft şi a devenit miliardar, Bill Gates s-a retras şi a început să susţină tot mai multe proiecte pentru ţările sărace. Cel mai nou e despre o toaletă.

Aproximativ 2,4 miliarde de oameni trăiesc în condiţii insalubre, ceea ce înseamnă că şi accesul la apă este limitat. În ţările medii şi puternic dezvoltate, toalete cu apă nu sunt o noutate sau un lux, dar în restul, da. Astfel, Bill Gates îşi continuă misiunea de a civiliza sau dezvolta ţările printr-o investiţie într-un proiect aparte: o toaletă fără apă. A finanţat deja cu 710.000 de dolari prin fundaţia Bill and Melinda Gates. 

Nano Membrane Toilet, dezvoltată de Universitatea Cranfield, va ajunge în Africa încă din acest an şi este gândită pentru zonele în care apa se găseşte greu, iar canalizarea nu există. Funcţionează pe bază de baterii şi costă 0,05 dolari per om care o foloseşte şi poate fi utilizată de cel mult 10 persoane pe zi. Proiectul nu e nou, dar odată cu susţinerea lui Gates poate ajunge şi util.

Odată folosită, trebuie pus capacul, iar vasul se întoarce la 270 de grade şi depozitează resturile într-o cuvă. O perie curăţă vasul, iar apa din excremente şi urină este transformată în vapori cu ajutorul unor nanofibre din cuvă. Aceştia sunt transformaţi din nou în apă, depozitată într-un recipient din faţa toaletei. Gunoiul solid rămas este depozitat într-o altă zonă, care îl acoperă cu o ceară specială pentru a elimina mirosul. Această cameră finală este golită la intervale regulate de un tehnician.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite