Teoria bizară a zilei: oamenii sunt un hibrid între cimpanzei şi porci. Psuedoştiinţa câştigă încă un adept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tabloidul britanic “The Daily Mail” propune astăzi un subiect din iunie şi care rămâne controversat: teoria conform căreia oamenii au evoluat din cimpanzei care s-au încrucişat cu porci. Este teoria lui Eugene McCarthy, un genetician de la Universitatea din Georgia, dar ea are câteva erori grave.

McCarthy se bazează pe numărul de trăsături comune pe care le avem cu porcii, chiar dacă ne tragem în principal din primate. Cercetătorul spune că aceste caracteristici sunt rezultatul unei origini hibride în trecutul evoluţionar uman.

Cercetătorul spune că este pur şi simplu o teorie şi nu are decât dovezi tangenţiale pentru ea. Astfel, el spune că unele trăsături ne separă categoric de cimpanzei, dar ne apropie de porci: pielea fără păr, un strat subcutanat de grăsime, ochi deschişi la culoare, nas proeminent. De asemenea, el alătură, într-o logică foarte simplă, faptul că ţesutul şi valvele inimii pot fi folosite în medicină umană, datorită similarităţii lor. Dar bineînţeles, nimeni nu a spus că nu numai valvele porcine pot fi folosite.

McCarthy este cunoscut pentru că are o problemă cu teoriile evoluţioniste ale lui Darwin şi le-a criticat de multe ori. El este adeptul acestor încrucişări hibride. Cel puţin în teorie.

De ce teoria este greşită?

Pentru că în primul rând rămâne doar o teorie bazată pe dovezi circumstanţiale, foarte simpliste. McCarthy alătură trăsături de caracter şi unele fizice ale porcilor cu oamenii.

De asemenea, McCarthy nu ia în considerare genomul, după cum punctează şi site-ul io9.com. E genetician, dar nu studiază asemănările genetice dintre două specii.

Citiţi mai multe pe io9.com, care dezbate motivul pentru care tabloidul britanic ar scrie acum despre o teorie din vară, bazată pe nişte observaţii desfiinţate acum multă vreme. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite