Tastatura de la calculator ajută la identificarea bolnavilor de Parkinson

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de cercetători ai Institutului de Tehnologie din Masschusetts a descoperit o modalitate de diagnosticare a bolii Parkinson din timp, cu ajutorul unuia dintre cele mai comune device-uri pe care le folosim în fiecare zi, tastatura.

Deşi studiul a fost, iniţial, îndreptat către efectele oboselii, rezultatele preliminare au relevat faptul că algoritmul dezvoltat de cercetători ar putea diferenţia oamenii sănătoşi de cei bolnavi de Parkinson.

Pentru a obţine datele necesare, cercetătorii au creat un software sub formă de plug-in, care poate fi incorporat într-un browser, pentru a reţine comportamentul de tastare al subiectului.

Comportamentul de tastare diferă la oamenii bolnavi de Parkinson

La baza acestui studiu a stat pmisa că cei care suferă de boli care afectează funcţiile motorii, precum Parkinson, au un comportament de tastare diferit faţă de cei sănătoşi.

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au creat un software care măsoară timpul în care subiectul ţine apăsată tasta, înainte de a o elibera. Aceştia au descoperit că cei care au ţinut tasta apăsată pentru mai mult timp suferă de afecţiuni care le influenţează funcţiile motorii.

Această descoperire ar putea duce la diagnosticarea celor mai timpurii simptome ale bolii Parkinson, lucru imposibil de făcut prin teste de laborator.

Descoperirea cercetătorilor ar putea duce la îmbunătăţirea tratamentului pentru Parkinson

De obicei, creierul este afectat cu mult înainte ca simptomele să se manifeste destul de evident pentru a ridica semne de întrebare. Faptul că descoperirea cercetătorilor poate descoperi simptomele atât de devreme ar putea ajuta doctorii să dezvolte un plan de tratament cu efecte mai puternice.

 „De obicei, bolnavii de Parkinson sunt diagnosticaţi după cel puţin cinci ani de la instalarea afecţiunii, când creierul a fost, deja, destul de afectat”, a declarat Luca Giancardo, primul autor al lucrării, pentru MIT News.

Cercetătorii cred că acest algoritm ar putea fi folosit pentru diagnosticarea mai multor afecţiuni cu efecte negative asupra abilităţilor motorii, cum ar fi artrita reumatoidă.

Totuşi, chiar dacă rezultatele testelor sunt promiţătoare, înainte ca software-ul să poată fi folosit cu încredere de către doctori, eficacitatea sa trebuie confirmată în cadrul unor studii mai aprofundate, pe oameni care prezintă diverse stadii ale bolii.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite