Studiu. A şasea extincţie în masă a speciilor ar putea fi provocată de oameni. Reacţia lui Musk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Extincţie în masă FOTO SHUTTERSTOCK
Extincţie în masă FOTO SHUTTERSTOCK

Omenirea se află în cursul celei de-a şasea perioade de extincţie în masă care de data asta ar putea fi provocată chiar de acţiunile umane, se arată într-un nou studiu.

Studiul publicat în jurnalul academic „Biological Reviews” susţine că următoarea extincţie în masă nu va avea drept cauze fenomene naturale, ci este provocată de oameni. Omenirea a intrat în a şasea perioadă de extincţie în secolul XVI.

Potrivit studiilor, pe Pământ au trăit odată două milioane de specii, dar acestea au început să dispară - din anul 1500 e.n, au pierit între 150.000 şi 260.000 de specii, adică între 7.5% şi 13%.

Profesorul Robert Cowie de la Universitatea din Hawaii, cooordonatorul studiului, apără teoria extincţiei în masă negată de unii, argumentând că cercetările se concentrează pe dispariţia mamiferelor şi păsărilor, neluând suficient în seama nervertebratele. Acestea formează grosul biodiversităţii, deşi severitatea situaţiei diferă mult - speciile de plante mor mai lent, în timp ce speciile de pe uscat, mai ales cele locale de pe insule, sunt mai afectate decât cele care trăiesc pe continent.

„Oamenii sunt singura specie capabilă să manipuleze biosfera pe scară vastă. Nu suntem deci doar una din speciile care evoluează supuse factorilor externi, dimpotrivă, suntem singura capabilă de alegere conştientă privind viitorul nostru şi biodiversitatea de pe Pământ”, spune Cowie.

Fondatorul Space X, Elon Musk, a comentat pe Twitter rezultatele studiului.

„Există probabilitatea extincţiei tuturor speciilor din cauza expansiunii Soarelui,  dacă omenirea nu acţionează pentru a face viaţa multiplanetară”, a scris acesta în replică la o postare pe Twitter.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite