Studiu: ce se întâmplă în creierul unui clarvăzător când intră în transă

Studiu: ce se întâmplă în creierul unui clarvăzător când intră în transă

Activitatea creierului în timpul unei transe este scăzută FOTO www2.le.ac.uk

Specialiştii au analizat procesele care se petrec la nivelul creierului unui clarvăzător în timp ce desfăşoară activităţi supranaturale. Comunicarea morţilor prin intermediul persoanelor clarvăzătoare a fost testată şi analizată de oamenii de ştiinţă cu ajutorul instrumentelor medicale de scanare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Transa clarvăzătorilor se traduce la nivelul activităţii creierului printr-o scădere a nivelului de concentrare şi a conştiinţei, spun oamenii de ştiinţă.

Persoanele care pretind că au capacătăţi de clarviziune spun că întră în contact sau chiar sunt controlaţi de spiritul morţilor cu care comunică. O altă manifestare implică transe în care morţii ar scrie folosind mâinile clarvăzătorului, scrie livescience.com.

„Experieţele spirituale afectează activitatea cerebrală, acest fapt este cunoscut. Dar reacţia creierului la activităţi care implică clarviziunea, comunicarea cu spiritul unei persoane decedate, nu s-a bucurat de atenţie ştiinţifică”, a spus cercetătorul Andrew Newberg, director al departamentului de cercetare la Centrul de Medicină Integrată Myrna Brind, din cadrul Jefferson University, Philadelphia.

Studiul cercetătorilor face parte dintr-o abordare mai largă în care sunt analizate legăturile dintre experienţele religioase, spirituale şi creierul uman, modul în care sunt relaţionate. Aria de studiu este la începutul evoluţiei şi se numeşte „neuroteologie”, a explicat specialistul pentru livescience.com.

Scrisul în transă

Cercetătorii au studiat 10 clarvăzători brazilieni. Ei au fost injectaţi cu o substanţă de contrast pentru analiza circulaţiei sângelui în creier. Astfel, oamenii de ştiinţă au observat care regiuni ale creierului erau active în timp ce voluntarii la experiment scriau normal, în comparaţie cu scrisul în timpul transei, sub controlul spiritelor.

„Nu cred că studiul dovedeşte sau contrazice ce pretind clarvăzătorii. Studiul ne arată ce se întâmplă atunci când ei intră în transă. Un ateu ar putea concluziona că experienţa este creată de creier, prin autosugestie, în timp ce clarvăzătorul ar spune că observaţiile reprezintă ceea ce se întâmplă atunci când creierul lor devine receptiv la spirite. Ambele concluzii sunt în concordanţă cu rezultatele studiului”, a concluzionat Andrew Newberg.

Din analiza scrisului clarvăzătorilor a reieşit că, atunci când erau în transă, scrisul lor era mai complex decât cel normal, cuvintele erau mai lungi şi mai multe într-o propoziţie, frazele erau mai descriptive. Cu cât clarvăzătorii voluntari erau mai experimentaţi, cu atât aceste caracteristici erau mai pronunţate.

Activitatea creierului în transă

Clarvăzătorii cu experienţă au înregistrat cel mai scăzut nivel de activitate în regiunile lobilor frontali ai creierului, în timpul transei. Aceste zone „se ocupă” cu raţiunea, planificarea, generearea limbajului, mişcarea şi rezolvarea problemelor. Cercetătorii au tradus aceste date printr-un nivel scăzut al concentrării şi al conştiinţei. Activitatea creierului în transă a fost, de asemenea, scăzută, în zona subcorticală din creier numită hippocampus, une sunt localizate emoţiile, precum şi în regiunea relaţionată auzului.

Rezultatele au determinat evaluarea activităţii creierului într-o lumină nouă: „în mod normal, considerăm că creierul este foarte activ atunci când o persoană desfăşoară o anumită activitate, dar am descoperit contrariul”, a declarat Newbrg pentru „LiveScience”.

În acelaşi fel, meditaţia şi improvizaţia muzicală pot fi asociate cu un nivel scăzut al activităţii cerebrale, acest fapt având potenţialul de a favoriza relaxarea şi creativitatea, conform estimării cercetătorului Julio Perez, de la Universitatea din Sao Paolo, din Brazilia.

Cu toate acestea, alţi factori care influenţează activitatea creierului, cum sunt alcoolul, drogurile, meditaţia sau improvizaţia muzicală determină declanşează zone ale creierului foarte diferite de transa clarvăzătorilor, au observat cercetătorii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările