Studiu: încălzirea globală va duce la reducerea recoltelor şi la o criză alimentară

Studiu: încălzirea globală va duce la reducerea recoltelor şi la o criză alimentară

Încălzirea globală ar putea afecta planeta până în 2050

Încălzirea globală va duce la scăderea recoltelor în următoarea perioadă, potrivit ultimului studiu în acest domeniu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit cercetătorilor australieni, britanici şi americani, citaţi de “The Guardian”, situaţia privind recoltele agricole se va înrăutăţi în a doua jumătate a secolului, iar zonele tropicale vor fi cele mai lovite, spre deosebire de zonele temperate.

Analiza realizată de cercetători s-a bazat pe 1.700 de simulări pe diferite regiuni şi recolte şi a ajuns la concluzia că acestea vor scădea cu 2% în fiecare deceniu, incluzând aici orzul, orezul şi grâul. Acest lucru se va întâmpla dacă va exista o creştere de 2 grade Celsius a temperaturii medii până în 2050.

Grâul şi porumbul vor fi mai afectate în zonele tropicale, unde ar putea apărea recolte cu 40% mai puţin productive la o rată de creştere de 5 grade Celsius faţă de perioada preindustrială.

Presiune pe alimentaţie

“Impactul este foarte negativ dincolo de o încălzire de 2 grade Celsius. Va fi un impact masiv asupra recoltelor. Porumbul este cel mai sensibil, dar şi culturile din zonele tropicale, cum ar fi grâul şi orezul”, a declarat Mark Howden de la CSIRO, organizaţia care a făcut studiul.

Pentru Howden, schimbările în privinţa recoltelor sunt mult mai importante decât cele aduse de schimbarea modelelor de precipitaţii. Astfel, am putea asista la crize alimentare, pentru că anumite zone nu se vor mai putea alimenta ca şi până acum.

Howden crede că dacă guvernele din întreaga lume vor interveni pentru a lua măsuri preventive, am putea asista la o creştere cu 10-15% a recoltelor, care ar putea hrăni între 500 de milioane şi un miliard de oameni. Dar pentru a se menţine sustenabilă, arată studiul, planeta are nevoie de o creştere de 14%, cu reducerea încălzirii globale. Altfel, am putea asista la foamete. 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările