Studiu: fumatul în adolescenţă afectează sănătatea oaselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumatul afectează sănătatea oaselor FOTO Arhivele Adevărul
Fumatul afectează sănătatea oaselor FOTO Arhivele Adevărul

Adolescenţa nu este perioada în care cineva să se gândească la potenţialele probleme ale oaselor, dar se pare că tinerele care fumează de la vârste fragede au mai multe şanse să dezvolte boli precum osteoporoza, atestă un studiu recent.

Osteoporoza reprezintă o pierdere a densităţii osoase care poate genera facturi, în special în cazul femeilor mai în vârstă. Oasele se regenerează şi se remodelează de-a lungul timpului, dar adolescenţa reprezintă un moment crucial în dezvoltarea structurilor osoare puternice, informează publicaţia Science News, conform cercetărilor psihologului şi pediatrului Loreh Dorn, coautoare a studiului, la Centrul Medical Pedriatic din Cincinnatti.

“Neglijenţa în ceea ce priveşte dobândirea unei bune rezistenţe osoase, încă din perioada adolescenţei, poate periclita abilitatea unei femei mature de a acumula resursele necesare, în momentul în care va ajunge la menopauză şi va pierde din masa osoasă”, explică cercetătoarea.

Dorn şi colegii săi au recruat 262 de fete sănătoase, cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani. Fetele au răspuns unor întrebări confidenţiale legate de obiceiurile de nutriţie şi de stilul lor de viaţă. Fetele au fost reevaluate, pe parcursul a trei ani consecutiv, ca să li se testeze densitatea oaselor. Fetele care au declarat că fumează au prezentat un declin al densităţii osoase în zona şoldurilor, în timp ce nefumătoarele au dovedit o densitate osoasă stabilă, sau chiar crescută.

Până la pragul de 19 ani, fumătoarele au prezentat un real deficit de absorbţie a mineralelor în oase, notează autorii, fiind cu un an în urmă faţă de nefumătoare, din punct de vedere al dezvoltării osoase.
Analiza a luat în considerare diferenţele dintre fumători şi nefumători raportate la rasă, înălţime, nivelul de calciu în organism, activitate fizică şi nivelul de vitamina D.

Kenneth Ward, psiholog la Universitatea din Memphis, Tennessee, s-a arătat surprins de faptul că cercetarea a reuşit să identifice fumatul ca factor de risc într-un grup de persoane foarte tinere. Efectele fumatului sunt cumulative şi, aparent, adolescenţii nu au avut timp să fumeze suficient de mult încât să manifeste probleme, dar studiul demonstează exact contrariul.

Cercetarea concurează cu altele anterioare, făcute pe voluntari adulţi. O analiză din 2001 aparţinând lui Kenneth Ward şi colegului său Robert Kleasges, a estimat că fumatul creşte cu 13 procente riscul de fractură vertebrală  şi cu 31 de procente pe cel de şold, la femei.

Cercetătorii mai sunt de părere şi că noile rezultate ar putea să încurajeze mai mult proactivitatea pediatrilor şi comunicarea acestora cu pacienţii, pe subiecte ce vizează fumatul.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite