Misteriorul cerc de piatră din Marea Galileei din Israel este o structură mai mare decât cunoscutul Stonehenge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stonehenge este un cunoscut edificiu din Marea Britanie. FOTO LiveScience
Stonehenge este un cunoscut edificiu din Marea Britanie. FOTO LiveScience

Stonhenge, o structură impozantă construită de vechii locuitori ai actualei Marii Britanii, este eclipsată de structura pe care cercetătorii au descoperit-o în Marea Galileei şi pentru care încă n-au toate răspunsurile pe care le-ar dori.

Cercetătorii au identificat structura din Marea Galileei în 2003, cu ajutorul unui sonar, iar de atunci explorarea s-a făcut cu ajutorul scafandrilor. Aceasta este o construcţie gigantică din piatră, are o formă de con şi este compusă din pietre de bazalt nefinisate, iar greutatea i-a fost estimată la aproximativ 60.000 de tone, mai mare decât cea a vaselor de război actuale, scrie Live Science.

Specialiştii nu pot spune cu exactitate la ce servea structura şi nici când a fost construită. Comparată cu Stonehenge, cunoscutul aranjament de pietre din Marea Britanie, cercul exterior al structurii din Marea Galilei are un diametru de două ori mai mare. Astfel de structuri sunt întâlnite în întreaga lume, fiind uneori folosite pentru a marca morminte.

„Inspecţia scafandrilor a arătat că structura este compusă din bolovani de bazalt de până la un metru lungime, fără a prezenta un tipar de construire“, au afirmat cercetătorii în articolul publicat în ultimul număr din „International Journal of Nautical Archaeology“. „Bolovanii au feţe naturale, fără a prezenta semne de tăiere sau de cioplire“, se mai arată în articol.

Vechi de aproximativ 4 milenii

Yitzhak Paz, cercetător al Universităţii Ben-Gurion, crede că structura ar putea data de mai bine de 4.000 de ani. „Este o posibilitate ca această structură să dateze din mileniul III î.e.n., deoarece au fost descoperite şi alte structuri megalitice din acea perioadă în această zonă“, a comentat Paz descoperirea.

Dacă teoria este corectă, structura ar fi asociată unui oraş străvechi aflat la 1,5 kilometri Sud de locul în cauză, denumit de cercetători „Bet Yerah“ sau „Khirbet Kerak“. În perioada mileniului 3 î.e.n., această cetate era una dintre cele importante aşezări din regiune. „Este cel mai puternic şi mai fortificat oraş din această regiune şi, de fapt, din întregul Israel“, a mai spus Paz.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite